Helyi közélet

2018.04.01. 14:59

Finomságok az asztalra

Borsod-Abaúj-Zemplén - Amint vége a karácsonynak, azon gondolkodunk, hogy mi legyen a húsvéti menü.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Amint vége a karácsonynak, azon gondolkodunk, hogy mi legyen a húsvéti menü.

Kis túlzással így van: a karácsony elteltével már a húsvétot tervezzük. Gondolkodunk, mit süssünk-főzzünk, mi kerüljön az ünnepi asztalra. Az Észak-Magyarország már évek óta próbál segíteni ebben a dilemmában, hiszen minden évben megjelentetik ünnepi receptmagazinukat. A könyvecske az olvasók receptjeit tartalmazza, hiszen azoknak a finomságoknak a leírásai kerülnek bele, amelyeket korábban meghirdetett receptversenyükbe küldtek be és amelyeket szakértő zsűri választott ki. (Idén a miskolci Aranykorona Történelmi Étterem szakemberei.)

Ez alkalommal a már megjelent ünnepi receptmagazinukból válogattunk. Igyekeztünk olyanokat, amelyek könnyen, akár az utolsó percekben is elkészíthetőek.

- ÉM -


Receptek az Észak-Magyarország húsvéti magazinjából

Borleves

Hozzávalók:

10 dl fehér bor, 5 db tojássárgája, 15 dkg cukor, egy kis darab fahéj, citrom héja, 1 szegfűszeg

Elkészítése:

A borból egy decit félreteszünk. A többi bort 3 dl vízzel feltesszük főni a cukorral és a fűszerekkel. Egy edényben habverővel elhabarjuk a tojássárgákat az 1 dl fehérborral. Amikor a bor felforrt, hozzáöntjük a tojássárgájához, és néhány percnyi keverés mellett a forrpontig hevítjük. A tűzről levéve ismét keverjük néhány percig, majd átszűrjük, és melegített csészékben tálaljuk.

Péter Lászlóné

Putnok


Csicsókás pogácsa

Hozzávalók:

40 dkg főtt, áttört csicsóka, 10 dkg vaj vagy margarin, 3 dkg élesztő 1 dl tejben, pici cukorral futtatva, 2 db tojás, 1 dl tejföl, só, őrölt bors, 50 dkg liszt, tojás (a tetejét megkenni)

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, pihentetjük, kelesztjük. Kinyújtjuk, tetejét késsel bevagdossuk, kicsi pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, tetejüket tojással megkenjük és forró sütőben pirosra sütjük.

Sulyok Csabáné

Debrecen


Színes pohárkrém

Hozzávalók:

20 dkg csokoládé, 25 dkg cukor, 2 dkg zselatin, 5 dl tejszín, 5 tojássárgája, 0,3 dl rum

Elkészítése:

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd gőz fölött besűrítjük. Hozzáadjuk a feloldott zselatint, az olvasztott csokoládét és a rumot. Kicsit hűtjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt. Üvegpoharakba töltjük, 2–3 órán át dermesztjük. A csokoládé helyett eperből vagy más gyümölcsből készített pürét is használhatunk.

Szabó Lajos

Nyíregyháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában