Helyi közélet

2018.02.08. 07:53

Sárga csíkok a Búza tér környékén: felfestették, de mire volt jó az egész?

Miskolc - A "zöld jelzésen bent ragadásnak" szerették volna elejét venni a miskolci Búza tér környékén.

Miskolc - A "zöld jelzésen bent ragadásnak" szerették volna elejét venni a miskolci Búza tér környékén.

Adott egy kereszteződés, ahol az egyik irányba be van dugulva az út. Amikor a lámpa zöldre vált – annak ellenére, hogy látja az autós, hogy a kereszteződés után közvetlenül még állnak az autók, és ő legfeljebb a túlsó zebráig, vagy a kereszteződés közepéig jut el –, elindul és pár méter után mégis megáll. Miután a lámpa vált, a kereszt­irányból meginduló forgalom egyszerűen nem tud a beragadt autó vagy autóktól továbbhaladni. A gyalogosoknak is kerülgetniük kell a zebrán álló kocsikat.

Egyértelmű a tiltás

Ki ne tapasztalt volna ilyet autós-pályafutása során. Talán maga is előidőző alanya volt egyszer-egyszer az ilyen szituációknak.

Ilyen közlekedési szituációt gyakran tapasztal az egyszeri autós, pedig a KRESZ 9. paragrafusának 7. bekezdése egyértelműen fogalmaz: „Zöld fényjelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt – forgalmi torlódás miatt – a zöld fényjelzés tartama alatt előreláthatólag nem lehet elhagyni”.

A felvázolt helyzet Miskolc több csomópontjában is előfordult, főleg a reggeli, de a délutáni csúcsforgalomban is. A Búza tér környéke, ahol két nagyon forgalmas út, a 3-as és a 26-os is összetalálkozik, különösen fertőzött ebből a szempontból. Ha pedig kialakul a „zöldön bent ragadás” állapota, akkor a vezetők vérnyomása az egekbe szökik.

Eltérő tapasztalatok

Hiába fogalmaz egyértelműen a KRESZ, az autósok közül nagyon sokan nem tartják be a 9. paragrafus 7. bekezdésében megfogalmazottakat. Ezért a rendőrség és a közútkezelő négy Búza tér környéki csomópontban – az Arany János téren, a Miskolc Plaza oldalában, a Horváth Lajos utcánál, valamint a 3-as számú és a 26-os számú főút találkozásánál sárga csíkozással jelezte az úttesten azokat a felületeket, amit szabadon kell hagyni. A KRESZ 18. paragrafusa teszi lehetővé, hogy „különösen veszélyes helyekre – elsősorban a vasúti átjáró és az útkereszteződés területére – szaggatott vonallal körülhatárolt, sárga színű útburkolati jel hívhatja fel a járművezetők figyelmét”. A 40. paragrafus 5. (m) bekezdése szerint pedig „tilos megállni különösen veszélyes helyen, az útburkolati jellel jelzett területen. Természetesen kivételt jelent a műszaki hiba és a különleges forgalmi helyzet”.

Megkérdeztünk néhány autóst, tapasztal-e változást. Megoszlottak a vélemények. Néhányan azt mondták, hogy egyértelműen jobb a helyzet, a csíkozás felhívja a figyelmet a szituációra. Olyan is akadt azonban, akik szerint kidobott pénz volt a festés, mert aki akar, ugyanúgy behajt és nem bünteti meg senki.


[related-post post_id="3754506"]

[related-post post_id="3689801"]

[related-post post_id="3748720"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában