Helyi közélet

2017.06.05. 08:37

Évad utáni ráadás Miskolcon, mindjárt kétszer

Miskolc - A hazai színházi élet nagyszerű művészeit láthatja a közönség Miskolcon június végén, július elején.

Miskolc - A hazai színházi élet nagyszerű művészeit láthatja a közönség Miskolcon június végén, július elején.

Hamarosan véget ér a Miskolci Nemzeti Színház 2016/2017-es évada, de nyárra sem marad minőségi színházi élmény nélkül a közönség. Az Orlai Produkciós Iroda két előadással vendégszerepel Miskolcon.

Hitted volna?

Június 28-án, este fél 9-kor kezdődik a Nyári színházban (rossz idő esetén a Nagyszínházban) a Richard Baer: Hitted volna? című művéből született előadás, amelyet Verebes István rendezett, s amelyben egyebek között Hernádi Judit és Kern András lép a színpadra.

A mű ismertetője szerint „Herman és Christine barátok, több mint harminc éve. Amíg házastársaik éltek, állandóan összejártak négyesben. Mára mindketten egyedül maradtak, mégis alig találkoznak. Christine megunta a magányt, és végre úgy döntött, elköltözik a városból, új életet kezd. Összecsomagolt, költöztetőket hívott, és már minden készen áll az új élet kezdésére, amikor betoppan a kissé morcos jó barát. Richard Baer darabja rengeteg humorral és szeretettel mutatja be, hogy csodák márpedig történhetnek. Bármikor”.

És nézzük, hogyan fogadta a kritika a bemutatót. Kovács Dezső írásából éppen e két művész alakításának méltatását emeljük ki: „Hernádi érett, bájos, ám minden hájjal megkent dörzsölt nőcit játszik, akiből még nem veszett ki teljesen a hajdani, kalandvágyó bakfis. Beveti a teljes női eszköztárát, a hisztitől a kiszolgáltatott ártatlanságig, a fenyegetőzéstől az ellágyulásig, hogy elhárítsa a férfi rohamait. Kern a sármos macsót adja, fanyar iróniával, lehengerlően, néhol durcás vagy bevaduló nyomulással. (…) Az elmúlt évek gazdag palettáján, úgy gondolom, ez az egyik legjobb Orlai-produkció. Mert nem akar több lenni, s nem is akar többnek látszani, mint ami: könnyed, szórakoztató színház, leheletnyi iróniával, érett ízekkel. Nagy erénye az előadásnak, hogy nem szentimentálisan szívdöglesztő s nem is hatásvadász. Nem érzelmesen giccsgyanús, ám üde és fordulatos. Nem mellesleg: két kitűnő színész jutalom­játéka.”

A folyón túl Itália

Joe Dipietro: A folyón túl Itália című műve július 1-jén, este fél 9-kor kerül a közönség elé, szintén a Nyári színházban (rossz idő esetén ezt is a Nagyszínházban mutatják be).

„Négy olasz-amerikai nagyszülő ül a vasárnapi ebédnél hétről hétre, és várja az unokát a nyüzsgő New York-i belvárosból. És ha már együtt vannak, elszabadul a konyhaművészet meg a valódi olasz téboly. Csakhogy Nick nagy bejelentésre készül…

Joe Dipietro vérbő komédiája generációs különbségekre épül: az időseknek mindig első a család, a fiataloknál ez bizony már nem ilyen egyszerű” – összegez a produkciós iroda.

Az előadás rendezője Znamenák István, alkotótársainak névsora is különös figyelmet érdemlő: Szabó Kimmel Tamás, Lázár Kati, Lukáts Andor, Benedek Miklós, Szabó Éva, Cseh Judit játékát élvezhetjük.

Csáki Judit, a talán legismertebb hazai színikritikus így méltatta ezt az elő­adást: „Znamenák István sem akart többet rendezni annál, mint ami adja magát; és olyan színészekkel dolgozott, akik adják magukat. Egy színpadon látni például Lázárt, Benedek Miklóst és Lukáts Andort, ez nagyon jó, kivált akkor, ha ők is élvezik nemcsak a darab kínálta helyzeteket és dialógusokat, hanem az együttjátszást. És élvezik: állandó félmosoly a szájak szögletében, a színpadon és a nézőtéren. Valaki azt mondja a szünetben, hogy a valahai »nagy Madáchban« és »kis Madáchban« voltak ilyen finom kis színészparádék, és emlegeti Tolnay Klárit, Pécsi Sándort és másokat. Hát igen: szóval a színészért érdeme­­s színre vinni és megnézni az ilyen darabokat.”

ÉM


Színlap

Richard Baer: Hitted volna?

  • Az Orlai Produkciós Iroda előadása
  • Rendezte: Verebes István
  • Miskolc, Nyári színház,
  • 2017. június 28., 20:30
  • Joe Dipietro: A folyón túl Itália

  • Az Orlai Produkciós Iroda előadása
  • Rendezte: Znamenák István
  • Miskolc, Nyári színház,
  • 2017. július 1., 20:30
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában