Helyi közélet

2017.04.25. 13:25

Érdekesek

<em>Érdekesek ezek a franciák. Nem azért, mert szeretik az osztrigát, a csigát sem vetik meg ételként, hanem mert most elnököt választanak két fordulóban, amelyből az első már le is zajlott, ahol nem várt eredmény született</em>. <strong>Bánhegyi Gábor jegyzete</strong>.

Érdekesek ezek a franciák. Nem azért, mert szeretik az osztrigát, a csigát sem vetik meg ételként, hanem mert most elnököt választanak két fordulóban, amelyből az első már le is zajlott, ahol nem várt eredmény született. Bánhegyi Gábor jegyzete.

A szavazási hajlam meglehetősen nagy volt, ami azt jelzi, tőlünk nyugatabbra élénken foglalkoztatja az embereket a politika. Beleszólást kérnek, kapnak abba, ki irányítsa az országot és miként. Meglepetésnek korántsem tűnhet az, hogy a szélsőséges nézeteket valló Marine Le Pen bejutott a második fordulóba, hiszen népszerűsége nem sokat csökkent a választók szemében. Az viszont már sokakat meglephetett, hogy a mozgalmát alig egy éve indító Emmanuel Macron a voksok közel egynegyedét megszerezve nyerte az első fordulót. A nagyobbik vesztes rögtön besorolt a győztes mögé, ami azt vetítheti előre, a két hét múlva esedékes második fordulóban a köztársaságpártiak támogatásával egy centrista elnöke lehet a jövőben Franciaországnak. A kormányzó szocialisták viszont óriási fülest kaptak a szavazóktól, hiszen rosszallásukat mi sem fejezi ki jobban, mint a hat százalékot éppen meghaladó szavazati arány, amivel a voksolók egyértelműen jelzik, a jelenlegi iránnyal nem igazán értenek egyet, ők inkább közép felé igyekeznének. Két hét múlva eldől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában