Helyi közélet

2017.04.14. 00:56

Időjárás-jelentés - 2017. április 13.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Nagyjából a Dublin-Párizs-Zágráb-Odessza vonaltól délre döntően anticiklon alakítja a kontinens időjárását, így ott általában napos, száraz az idő. Spanyolország és Portugália déli tájain már 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, de Anglia déli részén is 15-17 fok van. Ugyancsak enyhe az idő az Ural előterében, ahol délies az áramlás, így a Kelet-európai-síkság keleti felén 15 és 20 fok közötti a jellemző csúcsérték. Észtország felett található annak a ciklonnak a középpontja, amely meghatározza Európa középső harmadának időjárását. Errefelé döntően erősen felhős az ég, és a ciklon frontjai mentén többfelé esik az eső. Gyenge fagy napközben már csak Lappföld egyes részein és a Kola-félszigeten fordul elő. Péntek estig a Kárpát-medence fölött előbb hidegfront vonul át, majd a nyugati anticiklon peremén változó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Csütörtökön északnyugat felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet. Az esti órákban már csak néhol lehet kisebb csapadék, majd estétől szinte mindenütt megszűnik. A közepesen felhős éjszak után pénteken a sok gomoly- és fátyolfelhő mellett rövidebb-hosszabb napos időszakok is lesznek, de csak helyenként - elsősorban az ország nyugati és keleti szélein - lehet gyenge záporeső. Éjszakára mérséklődik ugyan a légmozgás, de péntek napközben a délnyugati területek kivételével ismét megerősödik az északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között valószínű, de északon, északkeleten ennél kissé hidegebb is lehet. Az ország keleti felén több helyen akár gyenge, rövidebb ideig tartó talajmenti fagy is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 14 és 20 fok között alakul, a déli határ mentén lesz a legmelegebb.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában