Helyi közélet

2017.03.09. 18:11

EKF: Debrecen elstartolt

Miskolc, Debrecen - Hajdú-Bihar megyeszékhelye eldöntötte, újra pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, és komolyan veszik.

Miskolc, Debrecen - Hajdú-Bihar megyeszékhelye eldöntötte, újra pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, és komolyan veszik.

„Elstartoltunk, köszönjük mindenkinek a támogatást” – ezt olvashatjuk a Debrecen 2023 Európa Kulturális Fővárosa (pályázó) nevű Facebook-­oldalon.

A bejegyzés február végén íródott, amikor is az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiírta a pályázatot, és így jelentette be Debrecen, hogy újra pályázik az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre. Hajdú-Bihar megye székhelye ugyanis évekkel ezelőtt – amikor Miskolc is – már megpróbálta elnyerni a címet, de akkor csak harmadik lett, Pécs lett az első. Most azonban úgy tűnik, Debrecen elég tudatosan készül arra, hogy nyerjen. Az EKF-fel kapcsolatos Facebook-csoportot még tavaly augusztusban hozták létre, és azt látjuk, azóta számos rendezvényt is tartottak, ahol a pályázatot népszerűsítik. A kiírás napján például ünnepi rendezvényt tartottak, Miért szeretem Debrecent? címmel.

Világ közepe

De voltak bevezető estek, közönségtalálkozókat szerveztek, koncertek, irodalmi estek népszerűsítették már eddig is a pályázatot. A Campus fesztiválon például ötletfalon mondhatták el a fiatalok, mitől is lehetne a város Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban.

A közösségi oldalon található képeken el is olvashatjuk az ötleteket: legyen Debrecen-kártya, mászófal, több irodalom, éjszakai közlekedés, több fa. De volt, aki egyszerűen csak annyit jegyzett meg: Debrecen a világ közepe.

De a cívis város olyannyira komolyan veszi a pályázást, hogy már tavaly nyáron arról számoltak be Facebook-követőiknek: „A kulturális főváros címre készítendő pályázatunk természetes, stratégiai szövetségese lesz a Debreceni Egyetem, itt azonban nem állunk meg: a város nemrég stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország egyik leginnovatívabb felsőoktatási intézményével, a MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, szakembereik és diákjaik számos ponton kapcsolódnak majd városunk kulturális fejlesztési stratégiájához.”

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában