Helyi közélet

2017.02.20. 16:50

Miniatűr világ Miskolcon

Miskolc - Makettfesztivált rendezett a hétvégén a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégiumban a Miskolci Makettezők Egyesülete. A kocsonyafarsangnak is köszönhetően óriási volt az érdeklődés a miniatűr világ iránt, folyamatosan tömve volt az iskola ebédlőjében berendezett kiállítás a két nap alatt.

Miskolc - Makettfesztivált rendezett a hétvégén a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégiumban a Miskolci Makettezők Egyesülete. A kocsonyafarsangnak is köszönhetően óriási volt az érdeklődés a miniatűr világ iránt, folyamatosan tömve volt az iskola ebédlőjében berendezett kiállítás a két nap alatt.

Bármi, csak kicsiben

Ha valaki a makettre gondol, akkor repülők és vonatterepasztal jut róla eszébe, pedig ettől a mai makettező világ már sokkal több. Erről bárki megbizonyosodhatott, aki ellátogatott a fesztiválra a hétvégén. Ugyanis a klasszikus vonat, repülő, hajó, harci járművek mellett szinte minden mást meg lehetett találni, amit valaki érdemesnek talált arra, hogy elkészítse a valódi kicsinyített másaként.

Így apró mellszobrok, városok részletei, épületek – köztük a Diósgyőri vár és az Avasi kilátó – mellett rajzfilmek és fantasztikus könyvek szereplői, különleges vagy éppen hétköznapi járművek, történelmi események és tárgyak is megelevenedtek. Többek között a Mad Max filmek klasszikus autója, egy közismert tank műszerfala, híres, filmbéli hajó, Star Wars-járművek is megtalálhatóak voltak a kiállított makettek között. Mindent meg lehetett nézni, volt, amit ki is lehetett próbálni, emellett mindent lehetett kapni, ami a makettezéshez szükséges. Nem utolsósorban jó tanácsokkal is szívesen elláttak minden érdeklődőt, aki erre igényt tartott.

Hobbi és életmód

Több asztalnál helyben készültek az újabb makettek, így az egyiknél a Miskolci Vasútmodellezők Egyesületének tagjai építettek éppen néhány állomásépületet.

– Ez hobbi, életmód és őrület, ebben a sorrendben – mondja nevetve Fekete Zoltán, akinek a négyéves kisfia is megfertőződött már a vonatok iránti rajongással.

 

Tucsa Viktor az országban egyedül készít saját tervek alapján két típusú MÁV fedett vagont.

– A Gömöri pályaudvar közelében laktunk, így gyerekként folyton a vonatokat néztem, később fotóztam, majd elindult a modellezés. Ebből pedig nem sikerült kinőni – magyarázza.

Mostanra az egyesületnek mintegy 80 méter hosszú modellrendszere van, de ez nem jelenti, hogy ne lenne hova tovább mit modellezniük. Tavasszal és ősszel kiállítást szerveznek a Gömöri pályaudvarra, amely mindig nagy sikerrel kerül megrendezésre.

A makettfesztiválon külön szekciót és külön termet kaptak a Wargames-rajongók, de egy külön kiállítást is rendeztek a Macskaköröm mese-, novellaíró és rajzpályázat munkáiból is. A látogatók pedig hosszú időt eltöltöttek a kiállított makettek böngészésével, miközben róluk és velük együtt is rengeteg fotó készült.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában