Helyi közélet

2017.01.16. 20:01

Hagyományt őrizve fejlesztenek

Litka - A falu a Belső-Cserehát vidékén elhelyezkedő abaúji település.

Litka - A falu a Belső-Cserehát vidékén elhelyezkedő abaúji település.

Megközelítése azt az érzetet kelti bennünk, mintha egy erdei túrára indultunk volna el. Az út fölé behajló fák alatt suhanunk el, néha azt hisszük, mintha egy barlangon haladnánk keresztül. Még egy éles kanyar, mely után leereszkedünk a völgybe, ahol elérjük úti célunkat, Litkát. Végighaladva a településen rendezett porták, virágos kiskertek, frissen nyírt közterület tárul a szemünk elé.

Rájuk maradt értékek

Akadnak üresen álló – látszik, hogy magára hagyatott –, jobb sorsra érdemes porták. A miértre keressük a választ a település hivatalában. Itt értjük meg az elhagyatott porták lélektanát: még a hetvenes évek elején majd háromszázan éltek itt, ma a mindennapokban ennek egytizedét teszi ki a lélekszám (a bejelentett lakosok száma 48 fő, a nap mint nap itt élők 31 fő).

– Próbáljuk megőrizni a település ránk maradt értékeit, az elmúlt években a közmunka­program keretén belül sikerült apróbb fejlesztéseket végrehajtani, a meglévő ingatlanjainkat felújítani. A célunk a közeljövőben a felújított épületeinket élettel megtölteni, ennek első lépése az idén júniusban átadott könyvtárhelyiség kialakítása volt – mondja Kardos Endre polgármester. – Önkormányzatunk indított mezőgazdasági programot, ennek keretében foglalkozunk állattartással és kertészettel, melynek legnagyobb eredménye a központi fűtési rendszerünk kialakítása, amely révén lehetőségünk van a fóliasátrunk fűtésére, és bízunk benne, a közeljövőben ez a fejlesztés még nagyobb termelési volument fog számunkra indukálni. Sikeres pályázatunk eredményeképpen a belterületi utunk új aszfaltburkolatot kap. Az elmúlt években hagyománnyá vált nálunk egy nagyobb kulturális rendezvény megtartása, ahová hazavárjuk elszármazottainkat, illetve a környékbeli települések érdeklődőit határon innen és túl. Ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert ezeket a rendezvényeinket pályázati pénzből sikerült megszervezni, nemzetközi, illetve hazai alapokból. Ezeknek a rendezvényeinknek a másik célja erősíteni a kapcsolatot a határainkon túl élő honfitársainkkal.

Az elmúlt hétvégén tartott rendezvényük mottója az Együttműködő szomszédok volt, ezzel a címmel rendezték meg, melynek keretein belül írták alá a testvértelepülési szerződést a felvidéki Buzita községgel.

– A jövőbeni terveink között szerepel a már meglévő telekommunikációs szolgáltatásainknak a fejlesztése, mivel a jelenlegi szolgáltatás színvonala nagyon sok kívánnivalót hagy maga után. A természeti környezetünk lehetőséget biztosítana az idegenforgalmi fejlesztésekre, a közeljövőben az ilyen jellegű pályázati lehetőségek kiaknázása nyújthat kitörési pontot a település életében – ismerteti a polgármester.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában