Helyi közélet

2016.12.14. 15:49

Csak a máltaiak segítettek

Miskolc - Mikor bontják el a Kilencedik utcát? Ki takarítja el a romokat?

Miskolc - Mikor bontják el a Kilencedik utcát? Ki takarítja el a romokat?

Mi lesz a Kabar utcával, mi lesz az ott lakókkal? Ezt a kérdést tette fel a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (MCNÖ) közmeg­hallgatásán Buri Attila roma aktivista. Mint mondta: azt hallották, a területet uniós forrásból felújítja a város, de nem ismerik a terveket.

„Sok az életveszélyes épület, amikre ráférne a felújítás. Az ott élők egészségtelen körülmények közt élnek, a MIK-hez hiába fordulunk, nincs válasz. Nem tudjuk, hogy maradhatunk-e az otthonainkban, vagy utcára kerülünk, mint a számozott utcákban élők” – fogalmazott Buri Attila.

Váradi Gábor, a MCNÖ elnöke is csak annyit tudott mondani a Kabar utca kapcsán, hogy lesz ott egy rehabilitációs program, ami a lakhatást is érinti. „Épül ott egy közösségi ház, lakásfelújításokra is sor kerül, de nem tudjuk pontosan, melyiket érinti majd” – tette hozzá.

A miskolci önkormányzatnál érdeklődtünk, de azt írták, később válaszolnak.

Még nem tudni…

Csakúgy, mint arra a kérdésünkre, ami a számozott utcákkal volt kapcsolatos. A roma közmeghallgatáson ugyanis a Kilencedik utca lakói arról érdeklődtek, azt a területet mikor bontják el.

„Egyes házakat már félig leromboltak. Némelyik életveszélyes, pereg a vakolat, lógnak a gerendák, nem beszélve arról, a patkányok ott szaladgálnak a romok közt. A gyerekeket nem lehet kiengedni játszani, mert balesetveszélyes állapotok vannak” – ismertette egy ott lakó.

Az önkormányzat egyelőre nem reagált az ezzel kapcsolatos megkeresésünkre.

A számozott utcákból érkező hozzászólók hangsúlyozták, a területen súlyos gond a migráció. „Egyetlen szervezet áll velünk szóba, a Máltai Szeretetszolgálat. Ha ők nincsenek, sokkal többen hajléktalanok lettek volna” – vélekedtek.

ÉM-NSZR


Kanadába vándorolnának Miskolcról

Miskolc - Az idén közel 300 család kért segítséget a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (MCNÖ) irodájában kanadai kivándorlással kapcsolatban – hangzott el a MCNÖ közelmúltbeli közmeg­hallgatásán.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában