Helyi közélet

2016.09.04. 21:12

Az egész Hegyalját be akarják vonni

Tokaj - Már napvilágot látott az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat nyers kiírása.

Tokaj - Már napvilágot látott az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat nyers kiírása.

Posta György, Tokaj polgármestere nem reklámfogásnak szánta, hogy indulni szeretne a város az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért.

A munkacsoportokkal rendszeresen összeülünk." Posta György

Közös ügy

Tokaj neve nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte is húzónév. Ez elsősorban a hegyaljai boroknak, különösképpen az aszúnak köszönhető, ami valóban királyok és császárok, hadvezérek és művészek asztalának nemes kelléke volt.

Abban már megoszlanak a vélemények, hogy az első aszúbort Erdőbényén Szepsi Laczkó Máté, vagy a friss kutatások szerint előtte száz évvel Tokajban a Garayak készítették el, de azzal mindenki egyetért, hogy a térség ezzel vált világhírűvé. Mádtól Tolcsváig és Tarcaltól Sárospatakig számos nevezetes dűlő adja magából a kincset érő nektárt, ez testesíti meg leginkább Tokaj-Hegyalja egységét.

– Mi is úgy véljük, ez a pályázat nem csupán Tokaj, hanem az egész tokaj-hegyaljai borvidék közös ügye és közös sikere lehet – mondja Posta György. – Éppen ezért megkérdeztük a többi 26 hegyaljai települést, szeretnének-e részt venni a pályázatban, hiszen egy sikeres pályázat esetén az egész régió profitálhatna annak hasznából, ami igencsak ráférne Zemplénre. A tokaj-hegyaljai városok és községek támogatják a tervünket, így ennek birtokában a jövő héten ellátogatunk Pécsre – amely már volt Európa Kulturális Fővárosa –, mert a baranyaiak felajánlották a segítségüket abban, miként tudjuk minél eredményesebben összefésülni a régió településeit.

Tokaj polgármestere lapunknak azt is elmondta, nem várnak a pályázat végleges kiírására, már elkezdték a munkát.

– A végleges pályázati kiírás ugyan még nem jelent meg, de a nyers változat már igen, úgyhogy ennek szellemében el is kezdtük a munkát. Hat fő feladatot tűztünk ki alapcélul, ezeknek a visszaosztását végezzük folyamatosan 10–15 munkacsoportba. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és a részeredményekről is gyakran egyeztetünk. A munkacsoportokkal rendszeresen összeülünk. Legközelebb hétfőn lesz egy értekezletünk. Folyamatosan dolgoznunk kell, ha nem akarunk a végén kapkodni, hiszen most olyan esélyt kaptunk, ami az utóbbi években elkerülte a régiót és talán itt a lehetőség arra, hogy egy siker esetén Zemplén elmozduljon a hátrányos régiók szerepéből – mondja Posta György.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában