Helyi közélet

2016.08.10. 16:49

Áradat

<em>Először június 1. volt a határnap, de az Európai Unió nem adott vízummentességet a török állampolgároknak</em>. <strong>Kolodzey Tamás jegyzete</strong>.

Először június 1. volt a határnap, de az Európai Unió nem adott vízummentességet a török állampolgároknak. Kolodzey Tamás jegyzete.

Az újabb, ki tudja hányadik időpont októberben jár le, de borítékolható, hogy az őszi dátum is zátonyra fut. Hiszen közbejött a puccskísérlet, következtek a megtorlások, mire az uniós korifeusok a jogállami alapelvek betartására figyelmeztették a török elnököt. Aki nem csupán a halálbüntetés visszaállítását lebegtette meg, hanem féktelenül számol le az ellenfeleivel. Az EU és Törökország közötti alku – melynek értelmében a görög szigetekre átszivárgott menekülteket visszaküldik a félholdasokhoz – persze még életben van, de már nem sokáig.

Az biztos, hogy az unió egyelőre nem ad szabad be­utazást a törököknek, néhány tagország egyenesen vétóval fenyegetőzik, ha Brüsszelben mégis megtörténne a csoda, a paktum megszűnése utáni következményekkel viszont máris számolni kell. A felek egyelőre fenyegetőznek, egymásra mutogatnak, húzzák az időt. Az uniós tisztségviselők arra hivatkoznak, a törökök tucatnyi, a vízummentességhez kapcsolódó jogszabályt nem léptettek életbe, az európai-ázsiai állam első embere azt állítja, hogy az EU migránsügyben magára hagyta őket. Ezért ősztől várhatóan újra a kontinens felé áramlanak a földönfutók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában