Helyi közélet

2016.07.16. 09:56

Itt a patkány. Mit tegyek?

Miskolc - Lyukóvölgy, Bulgárföld, Fábián kapu, belváros, Béke-szálló, Avasi lakótelep: itt is láttak rágcsálókat Miskolcon.

Miskolc - Lyukóvölgy, Bulgárföld, Fábián kapu, belváros, Béke-szálló, Avasi lakótelep: itt is láttak rágcsálókat Miskolcon.

Patkányok tűntek fel Miskolcon olyan helyeken is, ahol eddig egyáltalán nem voltak, írtuk előző cikkünkben. A patkányok elszaporodásával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a miskolci önkormányzatnak és a megyei ÁNTSZ-nek is, az utóbbi hivatalból érkezett meg a válasz. Megtudtuk belőle, hogy a legtöbb lakossági bejelentés Lyukóvölgy, Bulgárföld, Fábián kapu, Bodótető, Tetemvár, belváros, Béke-szálló, Avasi lakótelep egyes utcái környékéről érkezett hozzájuk. Különösen azokról a területekről, ahol sok a romos, lakatlan épület, illetve az illegális szemételhelyezés.

Évi két alkalommal

Dr. Asztalos Ágnes, a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya vezetője arra a kérdésünkre, hogy mit tegyenek a lakók, ha patkányokkal találkoznak lakókörnyezetükben, kifejtette, a védekezésről, a költségek fedezéséről, az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, keze­lője) köteles gondoskodni. „Ha valaki patkányt észlel a portáján, saját maga köteles az irtásról gondoskodni a kereskedelemben kapható irtószerek felhasználásával vagy szakember igénybevételével. Amennyiben közterületen tapasztalják patkányok elszaporodását, akkor a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatára lehet jelezni.”

Miskolcon pályázat útján kiválasztott kártevőirtással foglalkozó vállalkozás végzi közterületeken a patkányirtást évente 2 alkalommal, illetve jelzés alapján folyamatosan. Az idén április közepétől június végéig már megtörtént a tavaszi patkányirtás.

A hivatal konkrét panaszbejelentés kapcsán végez helyszíni szemlét, és megalapozott panasz esetén határozatilag kötelezheti a tulajdonost kártevőirtásra. Az év folyamán 20 írásos panaszbejelentés érkezett az illetékes hatósághoz, ebből 9 esetben volt szükség határozat kiadására, válaszolta dr. Asztalos Ágnes.

ÉM


Miskolc - Patkányok tűntek fel Miskolcon olyan helyeken, ahol eddig egyáltalán nem voltak rágcsálók.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában