Helyi közélet

2016.07.28. 08:43

Batmanből a kórház kis hőse…

Miskolc - Felépülőben van a húsvét szombatján súlyos lángégést szenvedett kisfiú, Dominik. Szerdán meglátogattuk.

Miskolc - Felépülőben van a húsvét szombatján súlyos lángégést szenvedett kisfiú, Dominik. Szerdán meglátogattuk.

Félve érdeklődtem a kórháztól: vajon életben van-e az a nyolcéves kisfiú, akiről májusban írtam. Kritikus állapotban szállították be a megyei kórház gyermek­aneszteziológiai és intenzív osztályára, testének 80 százalékán mély, II-III., helyenként IV. fokú égési sebekkel, emellett súlyos légúti égést is szenvedett. A fej és a nyak sérülése miatt a légcsövön külön nyílást kellett ejteni és tubust behelyezni. Az orvosok akkor sajtótájékoztatón számoltak be a heroikus küzdelemről, amelyet Dominik életben maradásáért folytattak – azt sem hallgatva el, hogy a kisfiú is hősként tűri az újabbnál újabb műtéteket, a naponkénti másfél-kétórás kötözést.

Itt is megmutatja, hogy milyen ügyes, aranyos, kedves. Suha Judit

Kikerült az intenzívről

Először csupán annyit tudtam meg, hogy Dominik életben van, sőt kikerült az intenzívről, s átkerült a gyermeksebészeti traumatológiai és égési osztályra. Engedélyt kaptunk, s – „védőfelszerelésben” – meg is látogattuk.

Édesanyja látására Dominik tekintete felragyog. Bólint, hogy szívesen fogad minket is. Anyukája, Suha Judit bedugja a „beszélőkanül” nyílását, ami ugyan nehezebbé teszi a légzését, de Dominiknek közlendői vannak. Elmeséli (édesanyja időnként segít a „tolmácsolásban”), hogyan történt a baj.

Ráégett a palást

A szomszéd kisfiúval játszottak a ház előtt „batmanest”. Dominik volt a főhős, amihez az óvodai műszálas takaróját kötötte a nyakába. Amikor az anya vízért ment, támadt az ötlet, hogy játsszanak inkább a kis barát kutyájával. Ám meglátták, hogy a közelben ég a bozót, kitalálták: inkább azt oltják el. Dominik tudta, hogy veszélyes a tűz, s hogy az oltás nem gyerek dolga. Csakhogy ő akkor Batman volt!

– A tűz a takaróba kapott bele, s ahogy Dominik forgott, csak jobban izzította a lángot, a műszálas anyag teljesen rátekeredett és ráégett – mondja az anya, annak alapján is, ahogy a kis barát elmesélte.

– Megpróbáltam kikötni a csomót a nyakamon – kapcsolódik be Dominik. Ami magyarázatot ad arra is, miért égtek meg az ujjvégei. Elárulja azt is, hogy gyakran álmodik a tűzzel. Édesanyja hozzáteszi: ezt még eddig neki sem említette, pedig a baj megtörténte óta minden nap itt van vele. Igaz, beszélgetni sokáig nem tudtak. Bevallja, attól rettegett, hogy örökre elveszíti. Dominik nagyon várja, hogy újra otthon legyen, szeretne ismét biciklizni és írni – hiszen épp csak megismerkedett a betűk világával. Félévkor viszont mindenből dicséretet kapott.

– Itt is megmutatja, hogy milyen ügyes, aranyos, kedves. Tegnap felvettem a mobilomra, amint üzen a testvéreinek. Hogy milyen boldogok voltak! – mondja az anyuka, s látni Dominik szemén, hogy ez mennyire jólesik neki is.

Judit elmeséli, négy gyermeket nevel egyedül, a többiek 6, 11 és 18 évesek. A legidősebb fiú enyhe értelmi sérült, most végezte el az általánost. Egy szobakonyhás, komfort nélküli lakásban élnek, 93 ezer forint családi pótlékból, ami a jövő hónapban (illetve amíg a nagyfiút fel nem veszik egy speciális iskolába – a felvétel folyamatban), csak 76 ezer lesz. A távolsági bérlet, hogy minden nap együtt lehessen a fiával, etethesse, itathassa, ápolhassa, 32 ezer forint…

Küzdelem napról napra

Dr. Papp Rózsa főorvos tájékoztatása szerint a kisfiú állapota stabil, már nem igényel intravénás folyadék- vagy kalóriatámogatást, s hetek óta antibiotikumot sem kell kapnia.

– Jelenleg a felépülési szakban van, gyakorlatilag nincs bőrhiánya. Sajnos azonban, amíg sebmentessé nem válik, külön szobában kell kezelnünk – mondta el a főorvos. – Hősies küzdelmet folytatunk a kóros hegek ellen. Naponta többször 2-3 gyógytornász (egyikük önkéntesként) foglalkozik Dominikkel. Napi 1–1,5 órás fürdetés, bőrápolás, masszázs mellett nővéreink, műtős kollégáink, bármennyire is sok a munkájuk, rendszeresen kiültetik. Hamarosan mozgásjavító műtétekre is szüksége lesz.

Vagyis lassan, de biztosan haladnak előre, de az még nem kiszámítható, hogy mikor hagyhatja el a kisfiú a kórházat. Amikor az édesanya ott van, egy kapott laptopon mesével köti le fia figyelmét. Jól jönne egy külön tévé, amelyeken a kapott DVD-ket is nagyobb méretben látná.


Miskolc - Több mint két hónapja küzdenek két osztály dolgozói a súlyosan megégett kisfiú életéért a GYEK-ben.

Miskolc - Óriási erőfeszítéssel próbálják megmenteni az orvosok egy nyolc éves kisfiú életét a Borsod megyei kórházban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában