Friss hírek

2010.08.04. 09:41

Ötödével csökkent a nád mennyisége a Balatonon

<p>20 százalékkal csökkent 2004-hez képest a balatoni nád mennyisége, amely így is mintegy 1200 hektárt tesz ki - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Pécseli Péter, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének vezetője. A jelentős pusztulás pontos okát egyelőre keresik, de szakemberek szerint a tó magas vízszintje nem kedvez a növénynek.</p>


A nád a 60-80 centiméteres vizet kedveli, ehhez képest a Balaton átlagos vízszintje már évek óta magasabb. További problémát jelent, hogy a korábban uralkodó észak-nyugati szél helyett egyre gyakrabban fúj dél-nyugati szél, ami megbontja az északi part nádasait, azok egy részét átfújja a déli partra, ahol nem biztos, hogy gyökeret tud ereszteni.

A nád tápanyagszűrő és -csökkentő képessége miatt fontos a Balaton ökológiai egyensúlya szempontjából, a nemkívánatos anyagokat, például a foszfort és nitrátokat szűri ki, így hozzájárul a víz folyamatos tisztításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!