Helyi közélet

2016.04.24. 09:15

A DAM-nál bevált, ezért a DIP-nek is ajánlják

Miskolc - A miskolci önkormányzat és az ÉMÁSZ azt javasolta a Diósgyőri Ipari Park cégeinek, amit egykor a DAM-nak.

Miskolc - A miskolci önkormányzat és az ÉMÁSZ azt javasolta a Diósgyőri Ipari Park cégeinek, amit egykor a DAM-nak.

Őszre ki tudna építeni egy új, korszerűbb hálózatot az áramszolgáltató a Diósgyőri Ipari Parkban (DIP), amennyiben az osztatlan közös tulajdonban lévő utakat megnyitnák a közforgalom számára. Béres József, az ÉMÁSZ hálózati igazgatója szerint ez lenne a hosszú távú megoldása annak, hogy az ipari park mostani problémája megoldódjon. A rövidtávú, ha kifizetnék a 32 millió forintos tartozást, és kötnének közüzemi szerződést. A tartozás és a szerződés hiánya miatt ugyanis a gyár területén március végétől nincs áram, emiatt több üzemben leálltak a gyártással. Az önkormányzat a közel 400 munkavállaló érdekében egy asztalhoz ültette múlt pénteken a Digép Ipari Park Kft. – a cég üzemelteti az ipari parkot – és a területen lévő cégek képviselőit.

Fontolják meg

Az ÉMÁSZ hálózati igazgatója már a fórum elején felvázolta egy új hálózat kiépítésének lehetőségét, amelyre egyenként szerződhetnének a cégek. Elhangzott az is, hogy a DAM-ban is ez hozott megoldást, ezért Pfliegler Péter alpolgármester – ő vezette az egyeztetést – kérte, ezt a lehetőséget fontolják meg a felek.

Felmerült a lehetősége annak is, hogy kerüljön az áramszolgáltató tulajdonába az a terület, amelyen a trafóház található. Ezt azonban Béres József határozottan elutasította, mondván az áramszolgáltató nem szeretne földterületet vásárolni az ipari parkban.

Van lehetőség

Az is kiderült, a város szabályozási terve ad lehetőséget arra, hogy az utat megnyissák a közforgalom számára. A vállalkozók egy része támogatta volna ezt a megoldást, de a Digép Ipari Park Kft. tulajdonosa, Zaciera Lech Zbigniewnek azonban annyit mondott: minden olyan nyilatkozatot aláír, ami a tulajdonos társak és a saját érdekével nem ellentétes.

Ki fizet, és ki nem?

Zaciera Lech Zbigniewnek szerint az lenne a megoldás, ha a tulajdonostársak is hozzájárulnának a közös költségekhez. Az ügyvédje, dr. Gadus Csaba elmondta, egyes cégek három éve nagyobb összeggel tartoznak az ipari parknak. „Ha van pénz, van megoldás” – fogalmazott az ügyvéd.

Több cégtulajdonos azonban kijelentette, fizetnek rendesen, de valahol eltűnik a pénz. Illetve arra is panaszkodtak, hiába fizették a közös költséget, ha útjavítás volt, vagy fejlesztés, arra nekik kellett összedobni a pénzt. A múlt pénteki fórumon a hogyan továbbról egyelőre nem sikerült megegyezniük a feleknek.


Miskolc - Az önkormányzat a munkavállalók érdekében ültette egy asztalhoz a cégek képviselőit.

Miskolc - A vállalkozók levélben kérték a polgármester segítségét a kialakult helyzet miatt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában