Helyi közélet

2016.03.02. 20:53

ÉMÁSZ: együttműködés és jövőépítés

Miskolc - Az együttműködés és a jövőépítés volt a két fő témája az ÉMÁSZ miskolci önkormányzati napjának.

Miskolc - Az együttműködés és a jövőépítés volt a két fő témája az ÉMÁSZ miskolci önkormányzati napjának.

A régió – benne Borsod-Abaúj-Zemplén megye – önkormányzatait érintő fontos hálózati ügyek áttekintése és az együttműködési lehetőségek számbavétele céljából az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. nagyszabású szakmai rendezvénysorozatot indított el. Az Együttműködés és jövőépítés munkacímet viselő szimpóziumsorozat első állomása február 29-én Miskolcon, a Megyeháza dísztermében volt.

Százhúsz esztendős múlttal szolgáljuk a fogyasztókat. F. W. Knebel

A megjelent előadók többek között olyan közérdeklődésre is számot tartó témákat érintettek, mint a megye energetikai stratégiája, pályázati lehetőségek, a közvilágítás korszerűsítése és egyéb tervezett fejlesztések.

Szoros kapcsolatban

Az ÉMÁSZ energiaszolgáltatói tevékenységéből adódóan mindig is szoros kapcsolatokat ápolt az önkormányzatokkal, ezen túlmenően pedig számos településfejlesztési projektben vett részt. Az eddigi együttműködés to­vábberősítését is célozza a szakmai rendezvénysorozat. Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. házigazdasága mellett tartott nagyszabású rendezvényén több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere mellett a járási hivatalok vezetői is részt vettek.

Az elsősorban szakmai előadásokkal tarkított program a nagyobb horderejű témák áttekintése mellett eszmecserékre, egyeztetésekre és a napi kérdések megvitatására is lehetőséget biztosított.

Százhúsz éves múlttal

A vendégeket dr. Friedrich Wilhelm Knebel, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport igazgatósági tagja és Béres József, az ÉMÁSZ Hálózati Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte. Az igazgatósági tag felidézte az ÉMÁSZ immár 120 esztendőnél is nagyobb időszakot magába foglaló történetének legfontosabb állomásait.

Megtudhattuk – többek között –, hogy a gyökerek 1894-ig nyúlnak vissza, Észak-Magyarországon elsőként a Magyar Villamossági Részvénytársulat épített Egerben közcélú erőművet, melynek 48 fogyasztója volt. Ez volt az ÉMÁSZ elődje. Három évvel később megalakult a Miskolci Villamossági Részvénytársaság és ezzel egy időben megindult a városi villamosközlekedés. Ezt követően sorra létesülnek a helyi erőművek és rohamléptekkel halad a települések villamosítása.

A második világháborút követően a területi részvénytársaságok államosításával létrejött az ágazat központi szervezete az Állami Villamos­energia Szolgáltató Nemzeti Vállalat, melynek Észak-Magyarországon három önálló üzletigazgatósága működött: Eger, Miskolc, Salgótarján. Ebből a három üzletigazgatóságból alakult meg az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Vállalat (ÉMÁSZ) miskolci központtal.

Az ÉMÁSZ 1991-ben alakult részvénytársasággá, amelynek 1995-ben az energiaszektor privatizációjának keretében az RWE Energie AG (most RWE Plus AG) és az Energie Versorgung Schwaben AG (most EnBW AG) konzorcium megvásárolta a részvényei 48,8 százalékát. Az ÉMÁSZ részvények két évvel később nyilvános forgalomba kerültek. 2007 januárban – a törvényi előírásoknak megfelelően – lezajlott a társaság kereskedelmi és hálózati tevékenységének szervezeti és jogi szétválasztása.

Ezt követően Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke a megye energetikai stratégiájáról tájékoztatta a megjelenteket, a törvényi változásokról pedig Oláh Imre, a Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság igazgatója tartott előadást.

Gyakorlati problémák

Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. szakértői a települések fejlesztését és energiaellátását érintő kérdésekkel foglalkoztak. Az új energiaigények kiszolgálásának összetettsége miatt átfogó képet adtak magáról a folyamatról, továbbá részletesen kitértek az erőművekkel kapcsolatos különleges esetekre is. Kiemelték az állami és az uniós forrásból megvalósuló fejlesztések gyakorlati oldalát, és tanácsokat adtak a szabadvezeték korszerűsítéséhez is. A felsoroltakon kívül az érintett témák között szerepeltek még a villamosművek biztonsági övezetében található növényzet kezelésének módjai és a közvilágítás korszerűsítésének lehetőségei.


A folytatás

Az ÉMÁSZ szakmai rendezvénysorozatának további állomásai az elkövetkezendő hónapokban Gyöngyös és Eger lesznek.


A hálózatért felelősek

A villamosenergia-rendszer együttműködése és a közcélú hálózathoz való hozzáférés biztosítása érdekében az ÉMÁSZ Hálózati Kft. feladata különösen az általa üzemeltetett közcélú hálózatot biztonságosan, hatékonyan és a környezetvédelmi követelmények figyelembevételével üzemeltetni, fenntartani, a karbantartási, javítási, felújítási munkákat, fejlesztéseket időben elvégezni, valamint gondoskodni a szükséges készletekről és tartalékokról, biztosítani a közcélú hálózat üzemeltetéséhez szükséges műszaki feltételeket. A közcélú hálózatot úgy fejleszteni, hogy ahhoz minden fogyasztó hozzáférhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában