Helyi közélet

2016.02.21. 14:49

Tisztelet a jó bornak…

Miskolc - Civil szervezetként a határokon innen és túl tovább erősítik kapcsolataikat. Interjú: Czupper Andrással, a lillafüredi István Nádor Borlovagrend elnök-nagymesterével.

Miskolc - Civil szervezetként a határokon innen és túl tovább erősítik kapcsolataikat. Interjú: Czupper Andrással, a lillafüredi István Nádor Borlovagrend elnök-nagymesterével.

Bor- és hagyománytisztelet, igényes rendezvények és jótékonykodás, ünnepélyes avatások és új kezdeményezések jellemzik a civil szervezet munkáját. A lillafüredi István Nádor Borlovagrend tevékenységéről kérdeztük Czupper András elnök-nagymestert.

Borlovagrendi rendezvényeink sikeréhez sokan hozzájárultak.

- Czupper András.

Hogyan emlékszik vissza a 2015-ös évre?

Czupper András: Tavaly programokban gazdag, eseménydús évet zártunk. A már hagyományosnak mondható Vice-vessző-vágással kezdtünk, a diósgyőri római katolikus templomban. Az ott megszentelt szőlővesszőket elajándékoztuk a híveknek, akik vízbe rakva kihajtatták és elültették. Borrendünk képviseltette magát a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége esztergomi közgyűlésén. Ápoltuk Bükkalja és Miskolc történelmi szőlő- és boros kultúráját, neves hagyományait, tagjaink – a teljesség igénye nélkül – jártak Balatonfüreden, Csókakőn, Tiszaújvárosban, Balatonakarattyán, Balatonbogláron, Székesfehérváron, továbbá megfordultunk Erdélyben, Szlovákiában és Szlovéniában is.

Köztudott, hogy évente bővítik létszámukat. Tavaly is gyarapodtak?

Czupper András: Igen. Tagjainkkal szembeni követelményünk az, hogy legyenek igényes borfogyasztók, kedveljék a Kárpát-medencében készített borokat, s népszerűsítsék országban-világban a bükkaljai és a tokaji borokat. A szőlő- és a bortermelők mellett tavaly egy-egy kardiológus doktornővel, rockzenésszel és szállodatulajdonossal bővült-színesedett egyesületünk.

Ön időről időre hangsúlyozza, hogy a saját maguk által diktált igényességből jottányit sem engednek. Ez hogyan és mikben nyilvánul meg?

Czupper András: A borkultúrához kötődő ünnepeinket a római és a görögkatolikus, továbbá a református egyház részvételével és közreműködésével a Minorita és a diósgyőri templomokban rendeztük, borrendi avatásainkat pedig a lillafüredi Hotel Palotában tartottuk. Ezeket az eseményeinket a bor iránti alázat és a szép számú vendégünk felé áramló tisztelet mellett valóban az igényesség motiválta. Mindig jóleső érzés tölt el a visszajelzések után: vendégeink kellemes emlékekkel gondolnak ránk, Miskolcra és egyre szépülő környezetére, a Diósgyőri várra, Lillafüredre és Tapolcára.

Milyen szerepet töltöttek be Miskolc város és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kulturális életében?

Czupper András: Megtisztelő számunkra, hogy az utóbbi években a Miskolci Borbarátok Társasága, a Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete, a Miskolczi Pincék Asztaltársasága, az Avasi Borút Egyesület és a bogácsi Szent Márton Borrend is együtt ünnepel velünk egyházi és egyéb rendezvényeinken. Hasonlóan örömteli esemény számunkra, hogy az említettekkel közösen vehetünk részt a Kocsonya Farsang programjain. Igyekszünk hozzátenni a magunkét ahhoz a kultúrához, amelyet a bor, a hagyományaink és azok tisztelete kapcsol össze.

Borlovagrendjük korábban sokszor jótékonykodott. Tavaly is támogattak nemes ügyeket?

Czupper András: Karitatív tevékenységünk megalakulásunk óta fontos számunkra. Szinte minden évben volt és van aktualitása a segítségnyújtásnak. Az árvízkárosultak és a hajléktalanok mellett rendszeresen támogatjuk a miskolci Gyermekegészségügyi Központ onkohaematológiai osztályát, ahol súlyos betegségben szenvedő kis betegek gyógyulnak.

Kérjük, szóljon idei terveikről!

Czupper András: Folytatni szeretnénk azt a nemes hagyományt, amit 1999-től teszünk. Szeretnénk a szőlő- és a borkultúrához kapcsolódó eseményeket, népszokásokat megünnepelni. Így a Vice-­vessző-vágást, a szőlővirág-szentelést, a Miklós-napi tűzgyújtást, valamint a János-napi borszentelést, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Feladatunk, hogy a Miskolchoz kötődő, borral és pincekultúrával foglalkozó egyesületekkel is tovább erősítsük kapcsolatunkat. Számunkra lényeges, hogy olyan programokat nyújtsunk Miskolcnak, amelyekkel gazdagabb és színesebb lesz a megyeszékhely, sőt a régió. Felvételre váró aspiránsaink közül idén is avatunk borlovagokat. Borlovagtársunk, Mikolai Vince atya kezdeményezésére és segítségével szeretnénk a fertálymesterség hagyományait újraéleszteni, és mestert vagy mestereket avatni a Diósgyőri várban. Komoly terveink vannak a történelmi Diósgyőr múltjával kapcsolatosan is, hiszen gyökereink itt vannak: múltunk a pálosok szőlőbirtokaihoz és István Nádor névadónkhoz köt minket.

Politikamentes civil szervezetként milyen anyagi lábakon állnak?

Czupper András: Borlovagrendi rendezvényeink sikeréhez sokan hozzájárultak. Köszönjük a magán- és a jogi személyek segítségét és közreműködését. Hálásak vagyunk mindenekelőtt a Ford Vagépnek és a lillafüredi Hotel Palotának, továbbá több kft.-nek, vendéglátóipari egységnek, a médiumoknak, jó néhány lovagrendünknek és mindazoknak, akik jó hírünket vitték az országban és a világban.


Névjegy: Czupper András

  • Életkora: 65 esztendő
  • Foglalkozása: vállalkozó
  • Beosztása: ügyvezető igazgató
  • A borlovagrend alapításának éve: 1999
  • Civil szervezeti tisztsége: elnök-nagymester
  • Hobbija: borászat, kirándulás

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában