Helyi közélet

2016.02.24. 18:26

A miskolci mester ismét remekelt: A hat legjobból övé lett három

Miskolc - Kovács J. Attila három lábbelije az „aranyosak” között is első lett a Kézműves Cipőkészítők Európai Bajnokságán.

Miskolc - Kovács J. Attila három lábbelije az „aranyosak” között is első lett a Kézműves Cipőkészítők Európai Bajnokságán.

Idén 14. alkalommal rendezték meg a németországi Wiesbadenben a Kézműves Cipőkészítők Európai Bajnokságát, melyre a cipészek saját kezűleg, az ötlettől a megvalósításig, hagyományos kézműves technológiával készített cipőkkel pályázhattak. Az immár Európa határain is túlnyúló megméretésen a Kisgyőrben élő, Miskolcon dolgozó magyar cipészmester Kovács J. Attila munkái bizonyultak a legjobbaknak: a nemzetközi zsűri pontozása alapján aranyérmes minősítést szerzett lábbelik közül hármat is a legjobbnak találtak, és különdíjjal jutalmazták.

Becsületbeli ügy, hogy betartsuk a versenyfeltételeket. Kovács J. Attila

„Szívvel tegyem…”

– Az előző két versenyen elért eredményeim alapján saját magam számára is olyan magasra tettem a lécet, hogy úgy gondoltam, nehéz lesz megismételni az előző sikereket. Ám egy idő után félretettem az aggodalmaimat, s csak arra koncentráltam, hogy amit csinálok, azt szívvel tegyem, ez a lényeg, nem az, hogy milyen eredményt érek el vele – osztja meg Kovács J. Attila.

Sok szem előtt

A korábbi tapasztalatok alapján – a vége felé mindig az derült ki, hogy kevés az elkészítésre szánt idő – elhatározta, hogy ezúttal több időt hagy magának.

– Még ősszel a milánói világkiállításon hozzáláttam. Nyolcadmagammal képviseltem Magyarországot a magyar pavilonban, a nagyközönség szeme láttára alakultak, formálódtak napról napra a munkáim, s ha nem is teljesen ott készültek, de előrehaladott állapotban hoztam őket haza.

Érdemes megjegyezni, ezen a versenyen a tervezéstől a kivitelezés utolsó fázisáig minden a versenybe szálló mesterek keze munkáját dicséri. Igaz, hogy ezt utólag nemigen lehetne bizonyítani, de mint Kovács J. Attila mondja: ez becsületbeli ügy. Lehet, hogy a saját alkalmazottai között is akad, aki egy-egy munkafázis terén gyakorlottabb, de nem bízná rá a versenymunkát, inkább újrabont és újrakészít, még ha háromszor annyi időt vesz is igénybe. Nem tévedtünk nagyot, amikor feltételeztük, hogy a tervezés azért jóval előbb kezdődött.

Fejben születettek

Attila fejében mindig vannak megvalósítatlan ötletek, amelyek izgatják a fantáziáját, mígnem egyre határozottabb formát öltenek.

– Az egyik cipőm, a „koronás” különlegessége, hogy a felsőrész egyetlen darab bőrből varrás nélkül készült, csak az a varrás található rajta, amely az egy darabból készült felsőrészt a talphoz rögzíti. Többen felvetették: a talpán látható koronás címernek nem meggyalázása-e, hogy taposni fognak rajta. Mindenkit megnyugtathatok: ezek a cipők kizárólag kiállítási tárgyak lesznek – mondja. A halbőrből készült másik férfi lábbeli érdekessége maga a bőr. Bár az Attila-­cipőknél nem ritkaság a halbőr, csakhogy ez az Amazonasban élő legnagyobb haltól – egy 100–140 kilós pirarucutól – származik. A nagy pikkelyei egyenesen lenyűgözték a mestert, amikor egy vásáron először látott ilyet három éve. Négy különböző színűt is beszerzett, a versenymunkához az élettel teli bordót választotta, amely kissé merész viselet egy férfi számára, de abban maradunk: tudni kell viselni.

A legjobb női cipő Attila felesége ötletének továbbgondolása. Az első variációt el is készítette Judit számára, két éve hordja is. Csakhogy az egyszínű, a díjnyertes példány pedig az ősz színeiben játszik, sok-sok levélformából áll, a levelek erezetét pedig kézi domborítás adja.

A másik női cipő egy bokapántos szandál – „csak” ezüst kategóriát ért el, de a mester elmondása alapján minden nő boldogan venné, ha (magas sarka miatt) nem is a lábára, de a kezébe. Talán elég felsorolni, milyen alapanyagokból készült a bőrműves technikát is bevető topánka: natúr és barna bőr, a sarka diófa és csont, a gombja pedig szarvas­agancs.

Attila családostól készül a díjátadóra. Úgy tervezi, két kisfiával vonul majd ki: a különdíjjal járó serlegekből mindegyikük kezébe jut egy-egy.


Van előzménye

2010-ben Kovács J. Attilát nemzetközi eredményei alapján a bajnokság legeredményesebb mesterének választották.

A harmadik generációs magyar cipész 2013-ban is eredményesen szerepelt a világon egyedülálló versenyen: akkor három arany- és egy bronzérmet, továbbá két különdíjat nyert.

A díjátadó gála március 12-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában