Helyi közélet

2016.01.01. 20:42

Új lépcső: száraz próba

Onga, Miskolc - Versenyeznek és szakmázhatnak is a pálinka­barátok.

Onga, Miskolc - Versenyeznek és szakmázhatnak is a pálinka­barátok.

„Épp most telefonáltak a csomagküldőtől, hogy mehetek hozzájuk, külföldről érkezett egy minta” – kezdte beszélgetésünket Takács László, a Quint­essence – korábbi Ongai – Pálinkaverseny versenyigazgatója.

Az Ongai Kulturális Egyesület 2016 januárjában rendezi meg hetedik alkalommal Magyarország mára legnagyobbá vált viadalát, melyen nemcsak a hazai, hanem számos külföldi nevező pálinkái méretik meg magukat.

Még inkább híre menjen

– Szépen érkeznek a minták, de ilyenkor szokott felgyorsulni a folyamat, úgyhogy még csak megközelítőleg sem tudnám megsaccolni, mennyi mintánk lesz – folytatta Takács László. – A hazai nevezők mellett már biztosan lesz Romániából versenyző, tavaly volt lengyel, szlovák, sőt átlépve Európa határait kínai is, így idén is számíthatunk rájuk. Sőt, a Hawaii-szigetekről is érdeklődött egy ott élő magyar, hogy hogyan lehet nevezni…

A versenyigazgató hozzátette, éppen az egyre növekvő számú külföldi érdeklődő miatt ettől az évtől a honlapjuk már angol nyelven is segít az eligazodásban.

– Természetesen mi is teszünk érte, hogy egyre több országban híre menjen a megméretésnek, most éppen Szlovénia és Szerbia felé nyitottunk, mert ott is nagy hagyománya van a pálinkának, illetve a versenyeknek – folytatta Takács László. – Sőt, Ukrajna felé is van kapcsolatunk, meglátjuk mi lesz belőle.

Azt is megtudtuk, hogy a szervezésnél már az utolsó simítások zajlanak, melyek ilyenkor aktuálisak, a kétnapos program pedig teljesen kész.

– Az idén 28 fős, nemzetközi zsűri vesz részt a bírálatokban – árulta el a versenyigazgató. – A hazaiak mellett lesz Erdélyből, Szerbiából, sőt Ausztriából is egy döntnök, aki világszinten elismert szakember. Egyébként több újítás is lesz az idén, melyek közül van, amelyik érinti a bírálókat is, hiszen bevezetjük az úgynevezett „száraz próbát” is. Ennek a lényege a kiürült pohár vizsgálta, mely eddig még úgy tudom, sehol sem volt része a bírálatoknak. Ez is azt a célt szolgálja, hogy minél többféle szempont vizsgálata alapján, a lehető legtöbb szűrőn megtalálva a konszenzust dőljenek el a helyezések.

Kiderült az is, hogy minden minta minimum hat döntnökön „megy keresztül” a bírálatok alatt, és ha nincs köztük egyetértés, ez a szám akár tízre is emelkedhet a végső döntésig.

– Ugyancsak új elemként, a verseny díjátadóján, gálájának második napján szakmai előadásokat is szervezünk, melyen a cefrézéstől kezdve az adózásig, sok területről hallhatnak majd előadásokat a résztvevők – zárta gondolatait Takács László.

ÉM-PA

Quint­essence Pálinkaverseny, 2016. január 22-23.

A verseny kiírója: Ongai Kulturális Egyesület. A verseny meghirdetésének köre: a határon innen és a határon túli magánfőzők, bérfőzetők és kereskedelmi főzdék.

Nevezési minta: fajtánként minimum 2-szer 0,33 liter. Nevezési díj: párlatonként 3000 Ft. Nevezési határidő és a minták átvétele: 2016. január 8. 16.00 óra, személyesen az ongai általános iskola média termében (3562 Onga, Görgey u. 2.), illetve eljuttatható postán az egyesület címére (Ongai Kulturális Egyesület, 3562 Onga, Görgey u. 2/A.).

További információk: részletes nevezési feltételek, versenyszabályzat, odaítélhető díjak, nyeremények, nevezési kategóriák, letölthető nevezési lap elérhető: http://quintessence-palinka.hu és http://www.okeonga.hu.


Tények

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában