Helyi közélet

2015.12.08. 10:24

Fészekrakó-ügy: csütörtökön jöhet el az igazság napja…

Miskolc - Elsőfokú ítéletet hirdet a Miskolci Törvényszék a „miskolci fészekrakó-ügy” néven ismertté vált büntetőperben.

Miskolc - Elsőfokú ítéletet hirdet a Miskolci Törvényszék a „miskolci fészekrakó-ügy” néven ismertté vált büntetőperben.A Miskolci Törvényszéken az úgynevezett „lakhatási feltételek biztosítását, illetve otthonteremtést célzó állami támogatások jogosulatlan megszerzésére irányuló bűncselekmények” miatt indult büntetőügyek közül a legnagyobb visszhangot kétségtelenül a „miskolci fészekrakó-ügy” váltotta ki a köz­véleményből.

Jogtalan előnyök

A 2010-ben kezdődött „miskolci fészekrakó” per grandiózus mivoltát jelzi, hogy a vádlottak száma 289 és mintegy félszáz védőügyvéd közreműködik az ügyben. A vádlottak száma azért is kiemelkedően magas, mert köztük vannak a lakások vételével kapcsolatos szerződések megkötésében közreműködő ügyvédek, ügyvédi irodák alkalmazottai, pénzintézeti alkalmazottak, ingatlan-értékbecslést végzők, valótlan tartalmú munkáltatói igazolást kiállítók, hitelközvetítők, az ingatlant eladó, vásárló személyek.

A „fészekrakó-ügy” lényege, hogy döntően az avasi lakótelepen az ingatlanvásárláshoz jogosulatlanul vettek igénybe állami támogatásokat, a „fészekrakó” program keretében nyújtott hitelt. A hitelt felvevő személyek azt nem, vagy csak nagyon rövid ideig törlesztették. Mint ismert, a „fészekrakós” ügyekben a gyermekek után járó szociálpolitikai kedvezmény megszerzése mellett állami kezességvállalással támogatott jelzálog­alapú hitelhez is jutottak.



Közeledik a vég…

A már említett legnagyobb, jelenleg folyamatban levő „fészekrakós” ügy a dr. B. M. és társai ellen „gazdálkodó szervezet önálló intézkedésére jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt” indult büntetőügy.

A 2010 óta folyamatban lévő ügy bonyolultságát a több ezer oldalnyi perirat is jelzi. A héten első fokon befejezéséhez közeledő perben októberben először az ügyész perbeszédében megtette a büntetés kiszabására vonatkozó indítványát. Október 5-étől pedig heti több tárgyalási napon az ügyvédek mondták el védőbeszédeiket. Ez – mivel 50-nél több védő szerepel az ügyben – hosszú heteken át tartott. Így is a tervezettnél hamarabb jutottak a felszólalássorozat végére.

Az ügyben a legutóbbi napokon a vádlotti felszólalásokkal és az általuk utolsó szó jogán előadottakkal teltek el.

A Miskolci Törvényszék büntetőtanácsa az ügyben december 10-ére tűzte ki a következő tárgyalási napot, amelyen kihirdetik az elsőfokú ítéletet. Nem lesz rövid monológ, hiszen 289 vádlottra kell kiszabni a büntetést.

„Szocpol”: folyamatban

Az encsi „szocpolos” ügynek még nincs vége a Miskolci Törvényszéken. Az elkövetők módszere Encs környékén is ugyanaz volt, mint a korábban hasonlóan nagy vihart kavart taktaközi ügyben: felhajtók nagycsaládosokat kerestek meg, hogy a lakhatásukat célzó állami támogatást megszerezzék. A nevükben kitöltötték az igénylőlapokat, és közbenjártak, hogy a bank elfogadja a kérelmeket, a helyi építési hatóság pedig kiadta a házakra a használatbavételi engedélyt. Az sem volt ritka, hogy a házat elemeire bontották, és az építőanyagból más igénylő számára húztak fel házat.


Korábbi cikkeink:

Miskolc - Újabb állomásához érkezett a Miskolci Törvényszéken a "fészekrakós perként" ismertté vált büntetőügy. Amíg a félszáz védő és a bíróság teszi a dolgát, addig érdemes visszatekintenünk a fészekrakásra. A legsúlyosabb fotók!


Miskolc - A vádlottak száma 289, és félszáznál több ügyvéd működik közre a büntetőperben. tovább »


A fészekrakós ügy Miskolc egyik emblematikus története lett. Úgy, hogy egyáltalán nem hiányzott nekünk. Szántó Rita jegyzete. tovább »


Miskolc – December végén lehet ítélet a majd’ 300 vádlottat felvonultató monstre perben. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában