December: fészekrakós ítélet

Az avasi lakótelep volt az egyik fő célpont - illusztráció
Az avasi lakótelep volt az egyik fő célpont - illusztráció - © Fotó: ÉM-archív
Miskolc – A vádlottak száma 289, és félszáznál több ügyvéd működik közre a büntetőperben.

A Miskolci Törvényszéken a „lakhatási feltételek biztosítását, illetve otthon­teremtést célzó állami támogatások jogosulatlan megszerzésére irányuló bűncselekmények” miatt indult büntetőügyek közül a legnagyobb visszhangot kétségtelenül a „miskolci fészekrakós” ügy váltotta ki a közvéleményből. A per grandiózus mivoltát jelzi, hogy a vádlottak száma 289 és mintegy félszáz védőügyvéd közreműködik az ügyben.

A vádlottak száma azért is kiemelkedően magas, mert köztük vannak a szerződések megkötésében közreműködő ügyvédek, ügyvédi irodák alkalmazottai, pénzintézeti alkalmazottak, ingatlan-értékbecslést végzők, valótlan tartalmú munkáltatói igazolást kiállítók, hitelközvetítők, az ingatlant eladó, vásárló személyek.

Jogtalan előnyök

A lényeg, hogy az ingatlanvásárláshoz jogosulatlanul vettek igénybe állami támogatásokat, a „fészekrakó” program keretében nyújtott hitelt. A hitelt felvevő személyek azt nem, vagy csak nagyon rövid ideig törlesztették. Mint ismert, a „fészekrakós” ügyekben a gyermekek után járó szociálpolitikai kedvezmény megszerzése mellett állami kezességvállalással támogatott jelzálog­alapú hitelhez is jutottak.

A már említett legnagyobb, jelenleg folyamatban levő „fészekrakós” ügy a dr. B. M. és társai ellen „gazdálkodó szervezet önálló intézkedésére jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt” indult büntetőügy.

Közeledik a vég…

A 2010 óta folyamatban lévő ügy bonyolultságát a több­ ezer oldalnyi perirat is jelzi. Befejezéséhez közeledő perben októberben először az ügyész perbeszédében megtette a büntetés kiszabására vonatkozó indítványát. Október 5-étől pedig heti több tárgyalási napon az ügyvédek mondták el védőbeszédeiket. Ez – mivel 50-nél több védő szerepel az ügyben – hosszú heteken át tartott. Így is a tervezettnél hamarabb jutottak a felszólalássorozat végére.

Az ügyben – mint megtudtuk – a következő tárgyalási határnap december 1-je: ekkor lesznek az esetleges vádlotti felszólalások és az általuk utolsó szó jogán előadottak. Mint megtudtuk, a törvényszék az ügyben előreláthatóan december 10-én hirdet első fokú határozatot.

– Szaniszló Bálint –


Fotók: Amikor fészket raktak az Avason és elszabadult a pokol

Miskolc – Újabb állomásához érkezett a Miskolci Törvényszéken a “fészekrakós perként” ismertté vált büntetőügy. Amíg a félszáz védő és a bíróság teszi a dolgát, addig érdemes visszatekintenünk a fészekrakásra. A legsúlyosabb fotók!

feszekrakok600


Fészket rakott

A fészekrakós ügy Miskolc egyik emblematikus története lett. Úgy, hogy egyáltalán nem hiányzott nekünk. Szántó Rita jegyzete. tovább »


Vidékről beköltözött sokgyermekes családok, teljesen lelakott lakások, hamis igazolások, extra haszon

Miskolc – December végén lehet ítélet a majd’ 300 vádlottat felvonultató monstre perben. tovább »