Helyi közélet

2015.07.07. 08:27

Molnárkalács Házat avattak Borsodnádasdon

Borsodnádasd - „Nagyüzemi” alapokra helyezték a molnárkalács sütését a borsodnádasdiak.

Borsodnádasd - „Nagyüzemi” alapokra helyezték a molnárkalács sütését a borsodnádasdiak.A molnárkalács borsodnádasdi hagyományát 2012-ben, tizenkettedik elemként vették fel a magyarországi Szellemi Kulturális Örökség jegyzékébe. A finom édesség több mint 150 esztendeje az észak-borsodi város egyik jelképe, amely csaknem a feledés homályába merült. Az elmúlt években azonban az önkormányzat kiemelten fontosnak tartotta, hogy az utókor számára fenntartsa, sőt tovább is fejlessze a hagyományt. Idén a mögöttünk hagyott hétvégén nem csupán nyolcadik alkalommal rendeztek fesztivált a molnárkalács főszereplésével, hanem gazdasági alapokra is helyezték ennek sütését.

– Egy Magyarországon egyedülálló, egy zsámbéki manufaktúra által kifejlesztett gép állt működésbe az üzembe. Napi szinten 8000 darab kalácsot tudunk gyártani, de az egy műszakos munkarend továbbfejlesztésével ezen a darabszámon tudunk emelni – mondta el Kormos Krisztián, a település polgármestere.

Példaértékű ötlet

A Molnárkalács Házat Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, államtitkár avatta fel hivatalosan, aki ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: a borsodnádasdiak gazdasági alapokra helyezték kultúrájukat. „Példaértékű ötlet, példaértékű összefogás és példaértékű találékonyság az, amit a helyiek véghez vittek. Ebben a kis kerek édességben benne van Borsodnádasd történelme, kultúrája, és benne van a jövője is, hisz ezen keresztül majd az unokáink is megismerhetik gyökereiket” – tette hozzá Tállai András.

ÉM-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában