Helyi közélet

2015.06.04. 11:05

A Diósgyőri vár alatt vízáramlási zóna rejtőzik

Miskolc - A várárkot fel lehet tölteni vízzel, de csak a legnagyobb odafigyeléssel, tudtuk meg.

Miskolc - A várárkot fel lehet tölteni vízzel, de csak a legnagyobb odafigyeléssel, tudtuk meg.

Lehetséges-e a Diósgyőri vár árkának vízzel való feltöltése? Nem veszélyezteti-e ez a vár alatt húzódó ivóvízbázist? – kérdeztük Pásztor Imrétől, a Miskolc Holding kommunikációs vezetőjétől annak kapcsán, hogy a város tervei között szerepel a vár további fejlesztése, a vizes­árok vízzel való feltöltése. (Erről tegnapi lapszámunkban írtunk.) Kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk írásban: „A diósgyőri várárokban és környékén a század elején, közepén még természetes feltörő források táplálták azt a lápos területet, mely biztosította többek között a vár­árok vizét is. A Tavi-forrás vízműtelep üzembe állításával a környékbeli források vize elapadt, hiszen azok immár a vízműtelepet táplálták.

Megmaradt

A vár és a várárok alatt viszont megmaradt az a vízáramlási zóna, mely – több más mellett – vízutánpótlást biztosít a Tavi-forrásnak.

A Diósgyőri vár és a vár­árkot közvetlenül határoló ingatlanok a Tavi és Szent-György források 20 napos elérési időhöz tartozó belső, üzemi védőterületen kívül helyezkednek el.

Azonban így is, ezekről a területekről egy esetleges szennyezés rendkívül rövid idő alatt bejuthat a felszín alatti vízáramlásba és juthat el a víztermelő karsztforrásig, ahol már a forrásfoglalásra telepített diagnosztikai műszer akadályozza meg a szolgáltatásba való „bekapcsolását” az adott forrásnak. Ezt szem előtt tartva a korlátozásokról és előírásokról határozat rendelkezik, melyet 2012-ben az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adott ki. A határozat intézkedésről szóló része „a várárok és az egykori tó területének tervezett rendezését” is előírja „a vízbázisvédelmi érdekeknek megfelelően”.

ÉM-HE

Egyeztetni, betartani

Pásztor Imre hozzátette: „A várárokban történő kivitelezési munka már a tervezés fázisában hatósági egyeztetéssel történhet meg annak érdekében, hogy a legnagyobb odafigyeléssel és a vízbiztonsági szempontokat előtérbe helyezve történjen meg a tervezés és építés, amelyet a területre érvényes rendelkezések betartásával kell végezni”. A várárok mellett fekvő ingatlanok lakói közül jelentkezett Perjésné Molnár Ágnes, aki elmondta: azon a lakossági fórumon, melynek az volt a témája, hogy az ingatlanokat a miskolci önkormányzat megkívánja vásárolni, nem volt szó vételárakról, így a férje sem beszélt erről keddi riportunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában