Helyi közélet

2015.05.16. 11:38

„Szó sincs felszámolásról”

Miskolc - A helyzet változatlan? 2011-ben is arról írtunk, az önkormányzat és az Ikeron Zrt. nem tud megegyezni.

Miskolc - A helyzet változatlan? 2011-ben is arról írtunk, az önkormányzat és az Ikeron Zrt. nem tud megegyezni.

„Búza tér: Ikeron vs. önkormányzat” – ezt a címet négy évvel ezelőtt adtuk cikkünknek, de ma is aktuális. Már akkor is arról írtunk, hogy az Ikeron szerint a piac, az önkormányzattal folytatott csatározás miatt nem üzemelhet rendesen. Míg az önkormányzat ennek éppen az ellenkezőjét állította. Az elmúlt években nem sokat változott a helyzet, ennek bizonyítéka, hogy a héten a városháza közleményben tudatta, felszámolás-közeli helyzetbe került a Miskolci Piac Zrt, és az OTP felmondta a cég 2,4 milliárd forintos hitelszerződését. Az Ikeron Zrt. viszont azt állította, a hitelproblémára lehetett volna megoldást találni, de azt az önkormányzat elszabotálta. Azt tudni kell, a piacot üzemeltető cégben a város kisebbségi tulajdonos.

Mire játszanak?

„2007-ben devizahitelt vettünk fel a piaci beruházásra, de ennek az árfolyama elszállt. A piac bérleti díjaiból származó bevételt egy az egyben hiteltörlesztésre fordítjuk” – ezt Wiandt András, a Miskolci Piac Zrt. vezérigazgatója mondta. „Tavaly a bank tett egy kedvező ajánlatot, felajánlotta, hogy átváltanák forint alapúra a hitelünket, ami azt jelentette volna, közel egymilliárd forintot elengednek.

Az új konstrukció kidolgozásánál az önkormányzat is jelen volt, de a későbbiekben nem reagált sem a bank, sem a mi megkeresésünkre. Hónapokig húzta az ügyet, aminek következménye az április végén történt hitelszerződés-felbontás lett. A város arra játszik, hogy felszámolás alá kerüljön a piac és átvegyék a menedzsmentjogokat” – állította.

Wiandt András azonban hangsúlyozta, szó sincs felszámolás-közeli helyzetről, nincs szállítói tartozásuk, nem tartoznak közüzemi díjakkal. Az önkormányzat által a közleményben említett 400 millió forintos földhasználati díjjal sincsenek elmaradva, hiszen a szerződés szerint ezt akkor kell fizetniük, ha lejárt a hitel.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a piacot üzemeltető cég fizetőképes, a banki hitelt fizeti, sőt a pénzintézet még mindig hajlandó megállapodni velük, hiszen nekik is érdekük, hogy rendezett állapotok legyenek. Az önkormányzat felelőssége kapcsán így fogalmazott: „Nagyobb volumenű ügyekben a közgyűlésünk csak egyhangú döntést hozhat, a közgyűlésben pedig ahol az önkormányzat is képviselteti magát.”

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában