Helyi közélet

2015.02.17. 17:28

Nem kéne meghalniuk... Akkor miért cigiznek?

Miskolc - Telefonos szakértőnk, a Miskolci Semmelweis Kórház tüdőgyógyásza egy órán át fogadta olvasóink kérdéseit.

Miskolc - Telefonos szakértőnk, a Miskolci Semmelweis Kórház tüdőgyógyásza egy órán át fogadta olvasóink kérdéseit.Több olvasónk kérdése, véleménye sűrűsödik ebben az egy felvetésben: „Ha ilyen nagy a probléma, hogy egyre több nő hal meg tüdőrákban, akkor miért szüntették meg a kötelező, ingyenes tüdőszűrést? Az embereknek nem biztos, hogy van e célra 2–3 ezer forintjuk. A kötelezőre sem mentek el, hát még így!”

A tüdőszűrés csak tbc-szűrésre alkalmas eljárás, arra vezették be, nem pedig daganatszűrésre. Kicsi a pontossága és precizitása a daganat megállapítására vonatkozóan.

Dr. Szabó Miklós tüdőgyógyász adjunktus (Semmelweis Kórház) válasza szerint a kötelező tüdőszűrést azért törölték el, mert a tbc előfordulása jelentősen csökkent. Tudni kell továbbá, hogy eddig sem az a réteg ment el tüdőszűrésre, amely valójában veszélyeztetett volt (hajléktalanok, rossz szociális körülmények között élők, bevándorlók). Épp ezért nem várható, hogy a tbc előfordulását jelentősen növelné a kötelező tüdőszűrés eltörlése.

Ugyanakkor elismerte: feltételezhető azonban, hogy valóban csökkenni fog a korai stádiumban felismert és műthető daganatok száma, mert azért sok ilyet felfedeztek a tüdőszűrések során. Ezen esetekben a sebészi eltávolítás, így a tüdőrák gyógyítása lehetséges volt. Ám gyakori volt a fals diagnózis is, ami egyfelől sok fölösleges vizsgálatot generált, másfelől sokak számára okozott fölösleges stresszt. A populációs szintű tüdőrákszűrésre a mellkasröntgen nem gazdaságos. Ráadásul egy negatív mellkasröntgen nem garancia arra, hogy nincs tüdőrákja az illetőnek.

A megoldás az adjunktus szerint feltételezhetően a rizikócsoport valamilyen módszerrel (például alacsony sugárdózisú CT-vel történő) gyakori szűrése lehetne.

„Beérett”

Témafelvetésünkhöz – mármint hogy megugrott a nők tüdőrákos elhalálozása – is többen hozzászóltak.

Ezzel kapcsolatban dr. Szabó Miklós elmondta: a statisztikai adatok szerint a rendszerváltás környékére tehető, hogy a lányok-asszonyok körében megnőtt a dohányzók száma. Márpedig a dohányzás a tüdőrák kialakulásának egyik fő rizikófaktora, amely többnyire a dohányzás megkezdésétől számított 20–25 év után vezet a rosszindulatú elváltozáshoz. Most ennek az idejét éljük…

Egy telefonáló a dohányzás és a tüdőrák közötti ok-okozati kapcsolat ismeretében kérdezte: „Ahányszor kórházban járok, tömegével látok dohányzó terhes anyákat a szülészetek előtt; miért hagyják?

– Nincs az egészségügyi személyzet kezében semmilyen „fegyver”. A betegeknek pedig nincs kötelességük, csak joguk van – válaszolta a tüdőgyógyász. – Az egészségügyi szolgáltatóknak minden betegre kiterjedő ellátási kötelezettségük van. Más a helyzet például az USA-ban, ott a biztosítási szerződések megkötésénél figyelembe veszik azt is, hogy mennyiben járul hozzá valaki a betegség megelőzéséhez, gyógyulásához, illetve a betegség kialakulásához, vagy mennyiben akadálya saját maga gyógyulásának. Ettől függ a biztosítás összege, vagy hogy milyen mértékű támogatás illeti meg, vagy egyáltalán megilleti-e a gyógykezelés során támogatás.

ÉM-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában