Helyi közélet

2014.10.01. 13:16

Kaptak munkát a közmunkások?

Miskolc - Újra járták az első osztályt, tanultak írni, számolni, de mi lett velük azóta?

Miskolc - Újra járták az első osztályt, tanultak írni, számolni, de mi lett velük azóta?„Ne is tessék kérdezni” – ez volt a válasza Árpádnak, akit most arról kérdeztünk, kapott-e munkát, miután áprilisban befejeződött a közmunkások téli foglalkoztatása. Ez volt az a program, amely az év elején nagy vihart kavart. Azért, mert a közmunkásoknak újra iskolapadba kellett ülniük. Többen akkoriban úgy értékelték – főleg, akiknek érettségijük volt –, megalázó számukra, hogy első osztályosoknak szánt tananyagot kell tanulniuk. A szakemberek azonban azzal érveltek, fontos, hogy a tanulók megtanuljanak köszönni, vagy éppen megtanulják a tisztálkodást, hiszen 10-20 éve nem dolgozó emberekről van szó, akik „morálisan, fizikailag is legyengültek”. Persze az alapkompetencia-fejlesztés mellett szakképzésben is részt vehettek a közmunkások, azaz OKJ-s képesítést szerezhettek. De a tanfolyam vége óta eltelt csaknem öt hónap, arra voltunk kíváncsiak, kaptak-e munkát, ha igen, milyen arányban a résztvevők.

Barátok segítenek

Árpád alapkompetencia-fejlesztésen vett részt év elején. Ma sem érti, hogy miért, hiszen neki érettségije is van. Mindenesetre becsületesen járt az órákra, hiszen mint közmunkásnak, a megélhetése múlott ezen – mesélte.

„Nevetséges volt a tanfolyam, rajzoltunk, számokat, betűket tanultunk. Majd április 30-án véget ért, utána elbocsátottak” – mondta.

Később az önkormányzatnál (kérte, a település nevét ne írjuk le – a szerk.) kapott munkát, de nyár végén ez is megszűnt.

„Beteg vagyok, ennek ellenére nehéz fizikai munkát kellett végeznem”– tette hozzá. Azt is elmondta: már több mint egy hónapja újra munkanélküli, segélyen él, a barátai jóindulatán múlik, hogy egyáltalán van mit ennie.

„Azt hallottam, hogy decemberben újra indul ilyen közfoglalkoztatási program, azt gondolom, semmi értelme. Nem is értettem, nekem miért kellett ott ülnöm” – fogalmazott.

Mindketten dolgoznak

Varga Attila szerencsésebb, a tanfolyam elvégzése után neki lett munkája, ráadásul nem is közmunka.

„A képzésen első osztályos anyagot tanultunk, számokat, egy meg egyet, az ABC-t, meg a szorzást. Nevetséges volt, mert ezeket már tudtuk” – kezdte. De legalább miután a téli közfoglalkoztatás lezajlott, kapott munkát, a kisebbségi önkormányzatnál helyezkedett el, területi tanácsadóként dolgozik. A felesége – aki ugyancsak elvégezte a tanfolyamot – jelenleg a városgazdánál közmunkás.

Segélyen él

Rontó Erzsébet is a 25 ezer közmunkás egyike volt, akik megyénkben részt vehettek a téli közfoglalkoztatásban. Neki három osztálya van, így számára hasznos volt a tanfolyam: számoltak, betűket írtak – mesélte. Munkája azonban azóta sincs, segélyen él. „Amikor érdeklődtem, hogy van-e munka, azt mondták, nincs semmi, betelt a keret” – mondta.

Folytatni kell

Országosan sem jelentős azok száma, akik a téli közfoglalkoztatás után el tudtak volna helyezkedni, de megyénkben még rosszabb a helyzet – ezt már Komjáthy Imre, a Közmunkások Szakszervezetének országos társelnöke mondta lapunknak. Azt is, hogy ez a téli oktatás pluszt nem adott, a munkaerőpiacra nem tudtak visszajutni az ebben résztvevők. Nem is csoda, hiszen – mint fogalmazott – olyan képzés kevés volt, ami hasznos lett volna. Példaként említette, hogy az egyik településen olyanokat képeztek pénzügyi ügyintézőnek, akiknek hat általánosa volt. Ennek ellenére a társelnök szerint folytatni kell ezt a foglalkoztatást, csak ésszerűbben.

A munkaügyi központnál is szerettünk volna érdeklődni a téli közfoglalkoztatásról. Egészen pontosan arra voltunk kíváncsiak: az április végén befejeződött programban résztvevők közül hányan helyezkedtek el. Milyen jellegű munkát kaptak: közmunkát, vagy sikerült máshol állást találniuk? Azt is kérdeztük: indul-e hasonló képzés a jövőben.

Eddig nem kaptunk ezekre választ.

ÉM-NSZR

15 ezren helyezkedtek el

A belügyminisztérium adatai szerint: a közfoglalkoztatás 2013–2014-es oktatási programjában részt vevők ötöde talált magának munkát. A képzést országosan 99 ezren kezdték el, 93 ezren tettek sikeres vizsgát, ám mindössze 15 ezren tudtak munkába állni. Az adatok szerint azonban ennek csupán 8 százaléka az, aki a közmunkából a nyílt munkaerőpiacra ki tudott lépni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában