Helyi közélet

2014.10.30. 15:49

Futó kaland: soha nem késő elkezdeni

Miskolc - Mikor érdemes elkezdeni? Mi kell hozzá? Elég egy jó cipő, vagy kell egy kis akaraterő is?

Miskolc - Mikor érdemes elkezdeni? Mi kell hozzá? Elég egy jó cipő, vagy kell egy kis akaraterő is?Szűcs István sportszervezővel, sportújságíróval a futásról (is) beszélgettünk.

- Nem csak a fiatalok körében népszerű a futás, hogy minden korosztályban reneszánszát éli a futás - jelentette ki többek között a Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny, vagy éppen az ugyancsak népszerű Barátság Maraton egyik szervezője. - Annak idején, a amikor a 80-as években a maratonokra készültem, bizony kimutatták a jegyet a busz ablakán. "Itt van fiam egy buszjegy, hová szaladsz?", miközben én edzésen gyűjtögettem a kilométereket. Ez az idő szerencsére már elmúlt.

Az egyik legolcsóbb

Szűcs István szerint "a láb mindig kéznél van". A futás ugyanis az egyik legolcsóbb sport.

- A közösségi médiumokon és sok más csatornán terjednek azok az élmények, amelyek egy-egy közös futásról szólnak, és amelyek tényleg élmények - fogalmazott. - Ez követendő azoknak is, akik soha, vagy nagyon régen sportoltak és újra szeretnék elkezdeni a futást. Vallom: soha nem késő újrakezdeni!

Ez igaz a kerékpározásra is, hiszen egyre többen vágnak neki két keréken a Bükknek, vagy Miskolctapolcának, hogy egy jót tekerjenek. Növekedett a versenyek résztvevőinek száma is, akik közül sokan nem is a társakat, hanem magukat akarják legyőzni egy 20-, netán egy 30 kilométeres távon.

- Abszolút igazak a bringázásra a futásra elmondottak is! - mondta Szűcs István. - Ha valakit megcsap a mozdony füstje, akkor nehéz abba- és kihagyni. Egy idő után igényli a szervezetünk fizikai oldalról és mentálisan is. Hiányzik az agynak, a szellemnek az, amit a sport ad. Ezért csinálják, csináljuk. A szabadidősportos rendezvényekre egymást hívják, vonzzák ki a barátok, a szomszédok. Nem véletlenül, hiszen a mai világban a szabadidősportnak egyfajta közösségépítő, és formáló szerepe is van. Barátságok szövődnek, amelyek aztán a sporton kívül is működnek.

Mindenért kárpótol

Mégis: miként kezdjen neki a futásnak például az, aki teljesen laikus mindebben?

- Mindenekelőtt be kell szerezni egy jó cipőt, ugyanis egy rossz futócipő súlyos problémákat okozhat - mondta a sportszerevező. - Ki kell kérni a szakboltban az eladóvéleményét és nem lehet gond. Aztán persze nem szabad nekilódulni elsőre egy egy órás futásnak! Másnap, harmadnap jöhetnek a meglepetések, egyszóval nem ajánlom. Kezdjünk napi 45 perc sétával, majd három-négy hét után el lehet kezdeni kocogni heti háromszor 4-5 kilométert egy hónapig. Erre a szintre lehet majd komolyabban építeni: újabb egy hónap után lehet növelni a futással eltöltött időt. Ha tehetjük ne a városban, hanem a természetben fussunk. Ezt lehet túrafutással is kombinálni.

Felvetésünkre, hogy mennyire időjárásfüggő a futás, Szűcs István azt felelte, hogy aki belekóstol a futásba, azt nem fogja zavarni, hogy esik-e, vagy fúj-e a szél, vagy éppen meleg van-e.

- Megtanul a futó alkalmazkodni! Nem másért, hanem azért, mert olyan élményt ad, ami mindenért kárpótol - tette hozzá.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában