Helyi közélet

2014.06.11. 16:35

Liquid Limbs: visszatért a kilencvenes évek népszerű house csapata

Budapest, 2014. június 11., szerda (MTI) - Újra aktív és friss stúdióanyagot (Teknikum777) jelentetett meg a kilencvenes években népszerű house-trance formáció, a Miskolcról indult Liquid Limbs. A projektet Batta Róbert tavaly másfél évtized szünet után támasztotta fel, az MTI-nek elmondta, miért.

Budapest, 2014. június 11., szerda (MTI) - Újra aktív és friss stúdióanyagot (Teknikum777) jelentetett meg a kilencvenes években népszerű house-trance formáció, a Miskolcról indult Liquid Limbs. A projektet Batta Róbert tavaly másfél évtized szünet után támasztotta fel, az MTI-nek elmondta, miért.

"1992-ben alakítottuk meg a Liquid Limbset, és egy évvel később trióként, Baris Zsolttal és Budai Gáborral a Trottel kiadónál jött ki kazettán bemutatkozó anyagunk, a Hydro-Gixer. Mindhárman szerelmesek lettünk az elektronikus tánczenébe, azokba a stílusokba, amelyek úgy voltak szórakoztatóak, hogy nem voltak diszkóba valók. A Liquid Limbs sok helyről merített, volt benne gitárzúzás, ambient, világzenei hatás" - idézte fel Batta Róbert.

Mint a zenész fogalmazott, a nyolcvanas-kilencvenes évek elektronikus zenei forradalom, az akkori inspiráció a mai stílusokban is ott van, a különbség a jobb minőségű hangszerekben, a számítástechnikai ipar hatalmas fejlődésében van, ennek része a szintipop reneszánsza, és a house, a trance magára találása.

A Liquid Limbs a kilencvenes években három albumot jelentetett meg, a Hydro-Gixer után már CD-n is kiadták a Transparent Hole-t (1994), és a -2+3 C-t (1997). A csapat anyagait a híres londoni független kiadó, a Mute-hoz kapcsolódó HMK forgalmazta, a zenekar itthon és külföldön is fellépett a Prodigy előtt. Az alapvetően instrumentális számokat sokszor hangmintákkal színezték, még Hofi Géza és Kudlik Júlia hangját is felhasználták. Hiába volt népszerű koncertprodukció a Liquid Limbs, a tagok belefáradtak abba, hogy az igazi áttörés a kevés promóció és a nem megfelelő kiadói támogatás miatt elmaradt. A csapat feloszlott, a következő másfél évtizedben egyfajta kultikus státuszba került a house-rajongók között.

A csapat motorja, Batta Róbert 1998-ban már egy kommerszebb, slágeres projekttel, a Skylanddel, később a Hardrox produkcióval jelentkezett, ezek nemzetközi sikereket értek el, ő azonban nem mondott le a Liquid Limbs újraindításáról. Ezt végül másfél évtized után tavaly egyedül tette meg, Baris Zsolt 2012 végén elhunyt, Budai Gábor pedig távol került a zenétől.

Batta 2013-ban néhány régi Liquid Limbs-felvétel (Living In The House, Ez a zene túl bonyolult) különböző új verzióit tette ingyenesen letölthetővé, néhány hete pedig elkészült a tíz felvételből álló új anyag, a Teknikum777, amely letölthető és CD formátumban is elérhető. Szöveges hangminta ezen is van: az In memoriam Malév című számban a kimúlt légitársaság pilótáinak búcsúja hallható az utasoktól.

"Miskolcon és Pesten a Müsziben is volt lemezbemutató live act buli. Azt vettem észre, hogy ott volt a velem egy idős korosztály, amely még a kilencvenes évekből ismerte a Liquidet, de láttam egészen fiatalokat, 18-20 éveseket is, akik most sokkal intenzívebben reagáltak a zenére. A house és a trance ma is ugyanúgy működik, mint régen, és bár a hazai rádiók nem nagyon játszanak, egy német csatorna, a frankfurti Radio X felfigyelt az új anyagra" - mondta végül Batta Róbert az MTI-nek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában