Helyi közélet

2014.05.16. 11:41

Nézőpont: A város peremén

<em>A probléma nem szűnik meg azzal, ha konkrétan mi magunk nem látunk fészekrakót</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

A probléma nem szűnik meg azzal, ha konkrétan mi magunk nem látunk fészekrakót. Bujdos Attila írása.Szeptemberre megszűnhet Miskolcon az úgynevezett fészekrakós probléma. Ezt a város fideszes országgyűlési képviselője tudatta a héten, miután a közreműködésével megteremtették a törvényi hátteret hozzá, hogy kilakoltathassák a város rendjét zavaró embereket. Kilencven lakást ürít ki egy hónapon belül az önkormányzat. Azt nem mondták meg, hogy pontosan hol. Ahol igen, ott nem lesznek kénytelenek elviselni a szomszédságot, akik eddig szenvedtek ettől. Ne legyen kétséges: sokszor évek óta.

A helyi baloldali ellenzék – az önkormányzati választás közeli dátumára is figyelemmel – az etetés kifejezést használva most arra emlékeztet, a jelenlegi városvezetés már négy éve megoldhatta volna ezt a helyzetet. Nyilván lehet erről is vitázni, de nem helyes, ha közben elfeledjük a tényt: a helyi hatalomé a felelősség, hogy kínál-e megoldást arra, amire kell, és amit elvár tőle a közösség. Nekik kell tenniük, amit tenniük kell. Fontos, de ehhez képest mégis másodlagos tényező az idő, vagy hogy milyen megfontolásból teszi a városvezetés, amit tesz. Hogy leveszi-e munka közben a szemét a választási naptárról. Szeptemberre egyébként kiderül, beváltották-e az ígéretüket. Hogy mennyit váltottak be belőle.

Kívánatos lenne persze azt is határozottabban körvonalazni, mit értünk fészekrakós problémán. Ha azzal van a baj, hogy a nemkívánatos emberek éppen ott laknak, ahonnan most menniük kell, akkor ez kilakoltatással valószínűleg orvosolható. Ha az emberekkel magukkal is gond van – azzal, ahogyan élnek és viselkednek –, a kilakoltatással csak áthelyeződik a probléma. A város peremére, ha pontosan adja vissza az elhangzottakat az a beszámoló, amit erről olvastam. Én azok igazát is belátom, akik szerint súlyosabb a helyzet, és amire gyakran talán csak az egyszerűség kedvéért van használatban a fészekrakós probléma megnevezés, sokkal árnyaltabb – például a társadalomtudományok, a nevelés és a lélektan területét, a munka és az igazságszolgáltatás világát is érintő – megközelítést igényelne. Ha nem így gondolkodunk erről, ha nem így keresünk megoldásokat, félő, felületi kezelésnek sem alkalmas megoldásokat találunk. A probléma nem szűnik meg azzal, ha konkrétan mi magunk nem látunk fészekrakót.

Tartok tőle, ma senki sincs abban a helyzetben, hogy egyedül képes lenne megmondani, mi lenne a jó út. Ha van egyáltalán jó út – én ebben sem lennék biztos. Sokan beszélnek, de kevesen mondanak olyat, ami egyszerre felelne meg a törvényesség, az emberiesség, az igazságosság követelményeinek. Talán érdemes lenne egy asztalhoz leülniük mindazoknak, akik úgy érzik, felelősséggel, az időtálló megoldások megtalálásának szándékával és reményével tudnak mit mondani egymásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában