Helyi közélet

2014.01.09. 11:22

Ösztöndíj sátoraljaújhelyi diákoknak

Sátoraljaújhely - Ebben az évben összesen 12 sátoraljaújhelyi középiskolás részesülhet díjazásban.

Sátoraljaújhely - Ebben az évben összesen 12 sátoraljaújhelyi középiskolás részesülhet díjazásban.Polgármesteri ösztöndíjat alapított Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere tehetséges újhelyi középiskolások számára. Ez így igaz is, meg nem is, mint a Mátyás király és az okos lány meséjében, de a látszólagos ellentmondást inkább oldja fel maga az érintett.

– Nincs nagy ellentmondás – mondja Szamosvölgyi Péter. – A helyzet az, hogy az ösztöndíj adományozását a Sátoraljaújhelyi Gyermekekért alapítvány teszi lehetővé, amelynek én vagyok az elnöke. Ez az alapítvány független ugyan a polgármesteri hivataltól, nem az önkormányzat költségvetéséből működik, mégis a mindenkori sátoraljaújhelyi polgármester az elnöke. Ezért ez az ösztöndíj alapítványi is és polgármesteri is.

Szamosvölgyi Péter elmondta, a díjat azon Sátoraljaújhelyen tanuló sátoraljaújhelyi állandó lakcímmel rendelkező diákok kaphatják el, akiket az iskola vezetése valamilyen szempontok alapján arra érdemesnek tart.

– Ez lehet tanulmányi eredmény, lehet tanulmányi tevékenységeken túli teljesítmény, sportteljesítmény, vagy mindezek együttesen – mondja a sátoraljaújhelyi polgármester. – Ebben az iskolák szabad kezet kapnak. Nálunk a középiskolák is teljesen sokszínűek, hiszen az egyik egyházi fenntartású, a másik állami intézmény, a harmadik pedig az állami fenntartáson belül is egy szakminisztériumhoz tartozik, így nagyon széles a paletta. Azt az egyet tartom fontosnak, hogy sátoraljaújhelyi állandó lakcímmel rendelkezzen az ösztöndíjban részesülő diák, mégpedig azért, mert ez mégiscsak egy polgármesteri ösztöndíj, amelyet Sátoraljaújhely polgármestereként alapítottam, és ilyen ösztöndíj létrehozására minden település vezetőjének lehetősége van.

Megtudtuk, a város négy középiskolájából évente 3-3 maximum 18 éves diák részesül ösztöndíjban az intézmények javaslata alapján. Ebben az évben minden díjazott diák 15 ezer forintot kap egy hónapra, mert az alapítvány forrásai erre teremtenek lehetőséget.

Szamosvölgyi Péter elmondta, mecenatúra segítségével azt szeretnék elérni, hogy 2015-től minden diák az adott hónaptól egészen év végéig havonta részesüljön az ösztöndíjban. Ezzel elsősorban a hátrányosabb helyzetben élő jó képességű, tehetséges diákokat szeretnék segíteni.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában