Helyi közélet

2014.01.09. 17:31

Diósgyőrben is lehet Szinvaterasz?

Miskolc - Rendezték a "Kis szilvamagot" Diósgyőrben, ami II. János Pál pápa tér lesz.

Miskolc - Rendezték a "Kis szilvamagot" Diósgyőrben, ami II. János Pál pápa tér lesz.Dr. Kriza Ákos Miskolc polgármestere csütörtökön bejárta az úgynevezett „Kis szilvamag” elevezésű területet Diósgyőrben Rostás László főépítésszel, Sebestyén László országgyűlési képviselővel és Molnár Péter önkormányzati képviselővel.

- A diósgyőriek nagyon régen igényelnek egy olyan közösségi teret, amely akár a hétköznapokban, akár rendezvények idején találkahelyként üzemeljen - mondta dr. Kriza Ákos. - Első fázisként a bontás utáni térrendezés történt meg. Ez tavasszal a füvesítéssel folytatódik, s azt szeretném, ha már nyáron egy olyan rendezett terület lenne, amely kedvenc találka pont lehet a helyieknek, a miskolciaknak. De elindul majd a második fázisa a rendezésnek: ennek a tervei még nem véglegesek.

Információink szerint egyébként az eddigi munkálatok 10 millió forintba kerültek. Kérdésünkre, hogy miért II. János Pál pápáról nevezték - nevezik majd el - a teret, dr. Kriza Ákos elmondta, hogy a közgyűlés fogadta el ezt a javaslatot.

- Ráadásul Diósgyőrből jött a kezdeményezés is a névadás kapcsán, amit jó szívvel fogadtunk - tette hozzá.

A polgármester reményei szerint egyébként ebben az évben befejeződik a terület teljes rehabilitációja.


A KDNP javasolta a tér nevét

Csütörtökön este Molnár Péter a KDNP frakcióvezetője az alábbiakkal egészítette ki a Borsod Online-on már megjelent beszámolónkat: „Az imént olvastam az írásukat, melyben a II. János Pál pápa térről szólnak.

Felmerül a cikkben, hogy miért a néhai Szentatya nevét kapta a tér. Azért, mert a KDNP frakció javasolta ezt. Már több, mint egy éve. A KDNP adta be az önálló képviselői indítványt. (lásd: csatolva a közgyűlési előterjesztés!) Mindezt tájékoztatásképpen, kiegészítésül írtam meg Önöknek” - írja a frakcióvezető.

Van olyan terv

- Ha már kényszerből létrejött ez a tér, akkor próbáljuk megfogalmazni - mindezt már Rostás László mondta. - Ez a tér alkalmas arra, hogy a diósgyőri országzászló is ide kerüljön, hiszen az a Zöld Nyíl munkálatai után "beszorult" a sín és az út közé. Szeretnénk itt elhelyezni, de itt kapna helyet II. János Pál pápa szobra is.

A szakember elmondta azt is, hogy valóban létezik olyan terv, mely szerint a Szinvateraszhoz hasonlóan építenék tovább a „Kis szilvamagot”, de jelen pillanatban a terveket az önkormányzati képviselővel, az egyházzal, és a lakossággal is egyeztetni szeretnék.


A „Kis szilvamag”

A „Kis szilvamag”-ként köztudatba került területet (az Árpád u. - Nagy Lajos király útja - Névtelen utca által határolt tömb és környezete) a Zöld Nyíl projekt megvalósítása során sajátították ki. Miután elbontották az összes épületet, lehetőség nyílt a terep rendezésére, amely Diósgyőr főtereként funkcionálna a jövőben. Az első ütemben többek között rendezték a meglévő területet, eltávolították az építési törmeléket, és fákat ültettek.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában