Helyi közélet

2013.08.07. 08:45

Tanszervásár - "Most még van miből válogatni"

Miskolc - A szülők több tízezer forintot költenek tanszerekre.

Miskolc - A szülők több tízezer forintot költenek tanszerekre.Nem titkoltuk meglepődésünket, amikor Miskolc egyik papír-írószerboltjában csúcsforgalmat találtunk. Kiderül: egy hete indult a roham. Egész családok vásárolták tele bevásárlókocsijukat tanszerekkel és írószerekkel. Hiszen alig egy hónap, és kezdődik a tanév. A gondos szülők pedig nem hagyják a vásárlást az utolsó napokra, mert mint mondják, akkor már nincs választék.

Nem olcsó

Lukács Istvánné kislányával, Fannival nézegeti a színes ceruzákat. A kislány most kezdi az első osztályt, úgyhogy sok mindenre lesz szüksége. Édesanyja listát tart a kezében, azt már áprilisban, beiratkozáskor megkapták az iskolában.

– Jobb most vásárolni, mint augusztus végén – mondja. – Nyugodtabb vagyok, ha már minden megvan. Fanni nagyon izgatott, azért hoztam magammal, hadd válogasson ő is. Aztán majd eljövök a két idősebb gyermekemmel is, így lassan beszerzünk mindent.

Kiderül, csak Fanni tanszerei 20-30 ezer forintba kerülnek majd, és ebben még nincs benne az iskolatáska. Nem kis teher tehát a családnak az iskolakezdés, de a gondos szülők előre gyűjtögettek.

Fannit is kérdezzük, várja-e már az iskolát. Mivel két idősebb testvére miatt van már tapasztalata, mit jelent a tanulás, csóválja a fejét, hogy nem, mert fél, hogy túl nehéz lesz. Annak azonban örül, hogy nem kell majd ebéd után aludnia, és annak is, hogy megtanul írni, olvasni és számolni.

Szabóné Németh Julianna is kislányával válogat a tanszerek között. Ők is hozták a listát, mert az első osztályba egy egész oldalnyi felszerelésre lesz szükség. Julianna szerint olyan 30 ezer forintot biztosan elköltenek. Nekik szerencsére nem nagy teher az iskolakezdés, mert a férje munkahelye majdnem 30 ezer forint iskolakezdési támogatással segíti a gyermekes családokat, ebből pedig meg tudnak venni mindent. És az is szerencse, hogy az elsősök az idén ingyen kapják a tankönyveket.

– Egy óra alatt megvettünk mindent, már csak a tornafelszerelés hiányzik – örül az édesanya.

A harmadik osztályos Balázst az egész család elkísérte: szülei és két kishúga. Az édesanya, Hankócziné Hegedűs Katalin sorolja, hogy mi mindenre lesz szükség. Új táska és tolltartó is kell, mert a táskák két évnél, a tolltartók pedig egy évnél nem bírják tovább. A tapasztalat az, hogy érdemes augusztus elején minden megvásárolni, mert később már csak a rossz minőségű tanszerek maradnak. Számukra is nagy segítség, hogy a férj kap a munkahelyén iskolakezdési utalványt, így igyekeznek mindet abból megvásárolni.

A legjobb minőség

Az ötödikes Bialkó Szilvia a ceruzák között válogat. A legjobb minőséget keresi, hiszen rajztagozatos. Csak a rajzdobozba jó pár eszköz szükséges: vízfesték, tempera, ecsetek, színes ceruzák, radír és faragó, mindenből a legjobb. Szilvia édesanyjától megtudjuk, most ugyan minden megvesznek, de ez nem tart ki az év végéig. Szinte minden hónapban kell még valamelyik rajzeszközt pótolni, hiszen sokat használják a gyerekek, és hamar elkopnak.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában