Helyi közélet

2013.08.22. 12:48

A középkor köszönt vissza Hétben

Hét - Korhű ruhákat vonultattak fel a lovagok, a solymász, a pórnép és a színpadra lépők.

Hét - Korhű ruhákat vonultattak fel a lovagok, a solymász, a pórnép és a színpadra lépők.

Mintha Mátyás király udvarába cseppent volna a látogató, olyan volt a Héti-tó partja augusztus 10-én. Korhű ruhákat vonultattak fel a lovagok, a solymász, a pórnép, a színpadra lépők, na és a királyi pár. Akik kiérdemelték, részt vehettek a királyi lakomán is. Hét önkormányzata és a felvidéki Lenke önkormányzata a Nemzetközi Visegrádi Alaptól nyerte el a rendezvény lebonyolításhoz szükséges anyagi támogatást, amiből második alkalommal rendezték meg a középkori időutazást. Az 540 fős észak-borsodi falu lélekszáma egy napra megduplázódott, sokan voltak kíváncsiak arra, hogy milyen is lehetett a legendákból ismert középkor.

Héti sokadalom

A Piactéren kiállított és a helyben készült kézműves árucikkek, a nyárson sült szárnyasok, a dárdahajítás, az íjászati bemutató, a lovaglás és a solymászat mind-mind a 476-tól 1517-ig tartó korszakot idézték fel. A történetet hihetőbbé tették a történelmi ismeretek alapján készített korabeli ruhamásolatok, amelyeket a község apraja-nagyja magára vett, így vonultak végig a falu utcáin, majd a tó partjára, élükön a hintón ülő királyi párral. A piactéren egy akasztófa alatt a hóhér várt munkára, de ott voltak a lefejezés eszközei is, akárcsak a máglya, amelyen este boszorkányt égettek. A Hollóének Hungarica és a Bulgáros Moldvai Együttes zeneszámai, egyéb színpadi műsorok, de a Debreceni Aranykeresztes Lovagok bemutatója is a középkorba vezettek vissza, amikor még a királyok gyakran megfordultak Gömör vármegyében, ahová Hét tartozott. Most ha egy nap erejéig is, de sikerült visszavarázsolni a titokzatos korszak egy szeletét, ami arról is szólt, hogy a falu lakói összefogásból mutattak példát. Társadalmi munkával segítették a rendezvényt és vállalták a korhű ruhák felvételét, bemutatását a héti utcákon és a tóparti rendezvény helyszínén.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában