Helyi közélet

2013.06.26. 15:10

Vasgyár: "Itt már nem lehet megmaradni, kérem!"

Miskolc - Rendhagyó összejövetelre, utca fórumra hívták lapunkat hétfőn este.

Miskolc - Rendhagyó összejövetelre, utca fórumra hívták lapunkat hétfőn este.A környék közbiztonságának romlása miatt szerveztek utca fórumot (ami egy udvaron teljesedett ki az eső miatt) civilek Miskolcon az Alsószinva utcába. A környékbeli utcák lakosai mellett a rendőrség képviselője csakúgy megjelent a nem mindennapi fórumon, mint Vassné Papp Nóra közbiztonsági és közrendvédelmi referens, Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársa, vagy a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Váradi Gábor.

- Tudjuk, hogy nagyon nagy a probléma a környéken - mondta Gazdusné Pankucsi Katalin. - Ami eljutott hozzám az elmúlt időszakban: egy ajtóberúgás, féltéglával való ablakbeverés, illetve egy helyi lakos kezéből a csokigyár mögött kitéptek egy táskát...

Majd folyamatosan ömlött a panasz az emberekből, akik az esetleges bosszú miatt félelmükben nem vállalták a nevüket.

Kétes elemek, szipusok

- A kerítésemet már elvitték, bent járnak az udvaromban, a kutyámat megmérgezték és nem merek kimenni - sorolta egy hölgy. - Félek! Megvagyunk félemlítve! Ki véd meg minket? Olyanok csinálják ezt, akik nem is itt laknak. Kétes elemek, szipusok. Vannak figyelő embereik, gyerekek.

- Fényes nappal bejöttek a lakásomba, kijött a rendőrség, a férfit el is kapták. Utánamentek, azonban a rendőr azt mondta nekem, hogy mivel nem hozott ki semmit, nem tudunk mit tenni - panaszkodott. - Egy fiatal ezután azt mondta nekem, hogy kifogják a belemet metszeni, ha megpróbálom feljelenteni... Verik és ránk gyújtják a kerítést... Miért nem lehet egymással normálisan együtt élni?

- Nekünk csak a bűnözőkkel van bajunk, senki mással! - mindezt már egy férfi jelentette ki, aki egy rendőrségi határozatot mutatott az egybegyűlteknek egy betörésről. - Az a baj, hogy a rendőrség a bűnelkövetőket nem tudja elkapni.

Egy távolabb álló hölgy kifejtette: tavaly hétszer törtek be hozzá úgy, hogy két német juhász kutya őrizte a portájukat.

- Az egyiket bedobták a vízaknába, a másikat felakasztották. Elvitték a motoros fűrészt, levágtak 15 méter drótkerítést - mesélte. - 53-tól lakunk itt, de ilyen nem volt soha. Itt már nem lehet megmaradni kérem! Betörtek a garázsba, rádöntöttek egy oszlopot, ami összetörte az autómat. De mondom tovább: elvették tőlünk a 2-es villamost, elvették a 33-as buszt, elvették a kórházunkat, az orvosi ügyeletet... Az borzasztó, hogy a Vasgyárral mit csinálnak!

Le vannak írva

- 2010-ben elkészült Miskolc város szociológiai térképe - vette át a szót egy férfi. - Ezen a térképen nincsen feltüntetve a Vasgyár! Ha az önkormányzatnál nincs feltüntetve - a kolónia 1863-tól létezik - , akkor ugye nincs probléma. Ez is közrejátszik abban, hogy a terület nem tudja érvényesíteni a jogait! („Le vagyunk írva... A térképről" - egészítette ki valaki a háttérből.)

Egy széken ülő, botra támaszkodó idős, de határozott hölgy arról beszélt, hogy a szomszédjában kábelt égetnek. Eső idején viszont ennek kapcsán minden hulladék nála „landol" a csatorna miatt.

- 76 éves vagyok, de nem tudok, nem merek aludni - tette hozzá. - Hogy mi megy itt a Vasgyárban? Öt rendőr állandóan kevés lenne...

Közben jegyzeteltek az önkormányzat és a rendőrség képviselői. Ahogy múlik az idő kisebb-nagyobb kupaktanácsok vitatják meg a már-már horrorisztikus problémákat.

Egy roma nő hajnalban fél dolgozni menni a szipusok miatt. Egy másik nő költözne és a befalazott utcára néző ablakokat mutatja.

Nem túl jó kilátások...

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában