Helyi közélet

2013.04.15. 13:47

Kényszervallatás miatt ítélt el rendőröket a Debreceni Ítélőtábla

Debrecen, 2013. április 15., hétfő (MTI) - Kényszervallatás és más bűncselekmények miatt szabott ki felfüggesztett börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést három mezőkövesdi rendőrre hétfőn jogerősen a Debreceni Ítélőtábla - közölte az intézmény szóvivője az MTI-vel.

Debrecen, 2013. április 15., hétfő (MTI) - Kényszervallatás és más bűncselekmények miatt szabott ki felfüggesztett börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést három mezőkövesdi rendőrre hétfőn jogerősen a Debreceni Ítélőtábla - közölte az intézmény szóvivője az MTI-vel.

Fórizs Ildikó elmondta: a táblabíróság az első- és másodrendű vádlottat kétrendbeli, társtettesként elkövetett kényszervallatásban, társtettesként elkövetett testi sértésben, az elsőrendűt pedig még közokirat-hamisításban is bűnösnek találta. Őket 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását 2, illetve 3 évre felfüggesztették.

A harmadrendű vádlott közokirat-hamisítás miatt 375 ezer forint pénzbüntetést kapott.

Az ítélőtábla ezzel helybenhagyta a Miskolci Törvényszék elsőfokú ítéletét.

Mezőkövesden egy pedagógus 2009 augusztusában feljelentést tett, mert házának falát festékkel öntötték le, valamint többször telefonon zaklatták őt és családtagjait. A rendőrség 2009 decemberében felfüggesztette a nyomozást. A sértett panasza miatt azonban a városi ügyészség a nyomozás folytatására utasította a rendőrséget.

Később megtalálták azt a három középiskolás diákot, aki a gyanú szerint telefonálgatott. Azt sérelmezték, hogy osztályfőnökük nem vitte el őket osztálykirándulásra.

Az első- és másodrendű vádlott 2010 márciusában megjelent a középiskolában, majd a három fiatalkorút szabályszerű idézés, a törvényes képviselők és az iskola vezetőinek előzetes értesítése nélkül, kihallgatásra a kapitányságra vitte. Az intézkedésről jelentést nem készítettek.

A kihallgatás során a másodrendű vádlott az egyik diákot azzal fenyegette, hogy ha nem ismeri el a cselekmények elkövetését, kilógatja az ablakon, az elsőrendű vádlott pedig arcon ütötte. A fiú végül elismerte a telefonhívásokat.

Vallomásáról a kihallgatáson jelen nem lévő harmadrendű vádlott vett fel jegyzőkönyvet, amelyben hamis tényeket rögzített.

A másik fiatalkorú diákot kihallgatása során az első- és másodrendű vádlott többször is pofonvágta, valamint folyamatosan durván és fenyegetően beszélt vele azért, hogy ismerje be a bűncselekmény elkövetését. A fiú végül szintén elismerte, hogy kétszer felhívta telefonon korábbi osztályfőnökét.

A diákok nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek a kihallgatás során.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában