Helyi közélet

2013.03.11. 12:40

Százak jutnak munkához a borsodi állami erdőkben

Szeptember végéig 560 állástalan jut munkához az észak-kelet magyarországi állami tulajdonú erdőkben.

Szeptember végéig 560 állástalan jut munkához az észak-kelet magyarországi állami tulajdonú erdőkben.Az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. héthónapos közfoglalkoztatási programja március elején kezdődött. A közfoglalkoztatottak felvételét a tervezett feladatokhoz igazítják: az induló létszám meghaladta a 490 főt. „A programban résztvevők száma hasonló a tavalyihoz: akkor 11 hónapon keresztül átlagosan 567 embert foglalkoztattunk – tájékoztatott Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója.

Erdősítés, parlagfűirtás

A rendkívül komoly munkanélküliséggel küzdő megyénk 93 településéről verbuválódnak a napi nyolc órában dolgozó közfoglalkoztatottak. Többek között Szendrőlád 60, Putnok 16, Erdőhorváti és Kovácsvágás 13, Dámóc és Bőcs 10 emberrel képviselteti magát. „Társaságunk 14 erdészeténél és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Üzemigazgatóságánál egyaránt lesznek közfoglalkoztatottak” – mondta a vezérigazgató.

A tervek szerint erdősítésekben dolgoznak, ápolási és talajelőkészítési munkákat végeznek, de a nyesés, bozótirtás, vágástakarítás is a feladataik közé tartozik majd. Hulladékot gyűjtenek, részt vesznek az erdei kisvasutak nyomvonalának tisztán tartásában, közjóléti eszközök (erdei játszóterek, padok) felújításában és források takarításában. Az erdei utak és nyiladékok karbantartása mellett parlagfűírtási- és tűzmegelőzési feladataik is lesznek. A program részeként 120-an motorfűrész-kezelő képzésen vesznek részt.

Csaknem félmilliárd

„A közfoglalkoztatásra több mint 426 millió forintot nyertünk pályázaton a Belügyminisztériumtól. Önerő meglétét ugyan nem írták elő, de számításaink szerint a programhoz kapcsolódóan mintegy 27 millió forintos költsége lesz társaságunknak” – mondta Zay Adorján.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában