Helyi közélet

2013.01.15. 11:15

Zenepalota: a Kormánynál a megoldás kulcsa

Miskolc - A túl magas bérleti díjat nem tudná fizetni az önkormányzat, így megszakadtak a tárgyalások.

Miskolc - A túl magas bérleti díjat nem tudná fizetni az önkormányzat, így megszakadtak a tárgyalások. – A szándék mindkét fél részéről megvan – válaszolta Széll Gábor, a Miskolci Egyetem gazdasági főigazgatója arra a kérdésünkre, hogy megegyezett-e a miskolci önkormányzat és az egyetem a Zenepalota ügyében. Mint szombaton írtuk, Miskolcnak fontos az épület sorsa, hiszen szerepet szán neki egy leendő művészeti szakközépiskolában. – Az épület fele üresen áll, mi akár 50 százalékos bérleti díjért bérbe tudnánk azt adni a városnak. Ám a város sokallja ezt az összeget, mi viszont nem adhatjuk olcsóbban: az államháztartási törvény ezt nem teszi lehetővé. Itt akadtak el a tárgyalások.

A megoldás kulcsa Széll Gábor szerint a Kormány kezében van. Az lenne jó, fogalmazott, ha az állam – ugyanúgy mint nemrégiben több hasonló, PPP- konstrukcióban épült épület esetén tette – kivásárolná, így felére csökkenhetne a bérleti díj. Ennek felét a gazdasági igazgató szerint már ki tudná fizetni a miskolci önkormányzat.

Jelenleg körülbelül évi 200 millió forintjába kerül az egyetemnek a Zenepalota bérlése. Ennek felét fizetik ők, a másik felét a konstrukciónak megfelelően az államnak kellene állnia.

– Az állam azonban amióta elkezdte felülvizsgálni a PPP-s projekteket, azaz 2011 óta nem fizeti a saját részét – mondta Széll Gábor. S újra hangsúlyozta, ezért függ minden az ő döntésüktől. Ha fizetnék a részüket, akkor is olcsóbban tudnák bérbe adni az önkormányzatnak az épület felét, meg akkor is, ha kiváltással lezárnák végre az ügyet.

– Még 2011-ben bekérték az összes, a beruházásra vonatkozó adatot, de azóta sem történt semmi – mondta Széll Gábor.

Szombati lapszámunkban megírtuk, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ez alkalommal sem zárta le a Zenepalota ügyét. „Keresi a lehetőséget arra, hogy a költségvetési forráslehetőségek függvényében 2013-ban is folytassa a kiváltásokat, ennek részletei azonban még kidolgozás alatt állnak”, írták.

ÉM-HM

Háttér

A Zenepalotát az önkormányzat elcserélte az állammal, az állam a felújítás fejében a kezelési jogot átadta a Miskolci Egyetemnek. Az egyetem pedig egy PPP szerződés során továbbadta az épületet 20 évre egy befektető kft.-nek. A város zenei szakközépiskolája így jelenleg egy, a megyei kórháztól bérelt épületben működik. December végi hír volt, hogy a Kormány több PPP konstrukcióban épült épületet kiváltott, ám a miskolci Zenepalota nincs ezen a listán.


Miskolc - A Zenepalotának fontos feladata lenne egy leendő a művészeti szakközépiskolában, de...


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában