Helyi közélet

2013.01.12. 16:20

Kábulat

Ózd - Sajnálatos tény, hogy a kábítószer fogyasztók táborának folyamatos az utánpótlása. Még sajnálatosabb azonban, hogy egyre nagyobb számban van közöttük fiatal, sőt gyermekkorú is.

Ózd - Sajnálatos tény, hogy a kábítószer fogyasztók táborának folyamatos az utánpótlása. Még sajnálatosabb azonban, hogy egyre nagyobb számban van közöttük fiatal, sőt gyermekkorú is.A fentiek alapján az a sejtésem,hogy ez a megállapítás lakóhelyemre Ózdra is érvényes.Hogy erről megbizonyosodhassak bekopogtam az Almási Balogh Pál Kórházban dr. Péter Máriához az intézmény addiktológiai szakpszichológusához.

- Miként alakult az elmúlt esztendő(2012) droghelyzete városunkban Ózdon ?

- Egyértelműen megállapítható volt, hogy a droggal érintettek egyre fiatalabb és egyre idősebb korosztályból kerül ki.

- A fogyasztók közül milyen a nemek aránya ?

- A férfiak vannak többen viszont az elmúlt években a nők is nagyobb számban érintettek, főleg a harminc év felettiek. Tehát a 15 év alattiak és a 35 év felettiek körében is jelentős a drogprobléma. Megjelentek az új dizánjer drogok s így akarják elkerülni az illegalitást. Eddig főleg a marihuanna, speed, extasy volt jellemző, azonban 2012-ben kokain használata és a tű használata is előtérbe kerültek. Ugrásszerűen megszaporodott a Hepatitis-C és B vírussal fertőzöttek száma. A területi ellátási kötelezettség miatt a beteglétszám növekedett. A fogyatékosságot rendszeresen felül vizsgálják, ezt teszt vizsgálattal mérjük. A folyamatos felülvizsgálatok miatt ezek száma is emelkedett. Pszichitráiai szakrendeléssel szoros együttműködésben tevékenykedünk. Előfordul, hogy pszichológiai rendelésen jelentkezik a beteg és szükségesnek ítéljük pszichiáter bevonását, vagy a pszichiáter a gyógyszeres kezelés mellett szükségesnek tart pszichológus által vezetett terápiás foglalkozásokat, illetve a diagnózis felállításához pszichológiai tesztvizsgálat szükséges. Így eredményesebb a gyógyulási arány. Mivel az ózdi kórházban nincs pszichiátriai osztály a pszichiátriának a megítélése még ma is nagyon negatív, ezért kedvező fejlemény és hiánypótló a most beinduló Kazincbarcikai Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály.

-Ettől mi várható az elkövetkezendő időben ?

-Szemléletváltást is eredményezhet, hogy a megmaradt képességek fejlesztésével a szakemberek közös irányba való célkitűzéssel eredményesebb lehet a társadalomba való újra beilleszkedés az egyén számára. Ezáltal a pszichés problémákkal küzdő egyénekkel nagyobb tolerancia lehetséges a társadalom és a családokon belül is. A drogfogyasztás és fogyatékosság mellett megfigyelhető továbbá a szorongásos betegségek, így mint a pánik, fóbiák növekedése.

Arról is szólni kell, hogy egyre több a családon belüli erőszak áldozatainak a száma és a létbizonytalanság miatt különböző súlyosságú pszichés problémák alakulnak ki. Sok esetben a körzet nagysága és a nagy szegénység miatt még a rendeléseken való megjelenés és a támogatott gyógyszerek kiváltása is nehézségekbe ütközik. Problémaként jelentkezik még az ez évtől, az autóbuszok menetrendjének változása és a járatok ritkítása is. Az elszegényedés olyan mértékben növekszik térségünkben ami már túl lép az egészségügy kompetencia határain, mert a gazdasági nehézségek ellen a gyógyítás önmagában nem elegendő.

Dr. Péter Mária a több éves tapasztalatairól, a kialakult helyzetről, annak okairól s a legfontosabb teendőkről könyvet is írt a közelmúltban Szenved-éj címmel.

-Kerékgyártó Mihály-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában