Helyi közélet

2013.01.16. 15:12

„Kanada nem küldhet senkit Miskolcra!”

Miskolc - A polgármester tiltakozik a magyar kormánynál és a kanadai nagykövetségen a plakátok miatt.

Miskolc - A polgármester tiltakozik a magyar kormánynál és a kanadai nagykövetségen a plakátok miatt.Kanada nem küldhet Miskolcra senkit! – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Elmondta, előző nap levelet kapott a kanadai nagykövetségtől, hogy médiakampányt indítanak, s Miskolcon helyezik ki óriásplakátjaikat. A kanadaiak azt szeretnék ezúton propagálni, hogy megszigorították bevándorlási politikájukat, azaz gyorsabban bírálják el a menedékkérő beadványokat, így visszaküldik azokat, akik ok nélkül vándorolnak ki.

Dr. Kriza Ákos kifejtette, felháborítónak tartja a kanadai kormány akcióját, azt, hogy csakis Miskolcon kívánnak hirdetni, csak a miskolciakat fenyegetik azzal, hogy visszaküldik ide a kivándorló romákat.

– Visszautasítom ezt az eljárást – mondta a polgármester, s hozzáfűzte, tiltakozását eljuttatta mind a kanadai nagykövetségre, mind a magyar kormányhoz. – Határozottan kijelentem, hogy Kanada nem fogja a romákat Miskolcra küldeni!

Komoly eljárások

A polgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, elege van abból, hogy bizonyos csoportok szerint bárkit ide lehet küldeni. Utalt a fészekrakó problémára, s jelezte, addig nem nyugszik a városvezetés, amíg nem állítja vissza a közbiztonságot Miskolcon.

Hangsúlyozta, az esetlegesen visszatérő romák ellen komoly eljárásokat indítanak. Mégpedig úgy, hogy tovább folytatják a hatósági ellenőrzéseket, a jogtalan betelepülteket pedig kiköltöztetik. Azok, akik korábban felmondták lakásukat, lemondtak miskolci lakhatásukról, nem kapnak új lehetőséget, nem kapnak újabb segélyeket, jelentette ki. Kérdeztük, hányan lehetnek azok, akik Miskolcról költöztek ki Kanadába, de mint mondta, ilyen jellegű számadataik nincsenek.

Kérdeztük, mi lesz azokkal akik esetlegesen lakást vásárolnak, vagy nem mondtak le korábban miskolci állampolgárságukról.

Büntetésre számíthat

Dr. Kriza Ákos kifejtette, ha olyan érkezik, aki lakást vásárol, fizeti a közüzemi díjakat, akkor azzal nincs probléma. Ám ha nem illeszkedik be, és jogszabályellenesen viselkedik, akkor a hatósági ellenőrzések során büntetésre számíthat. Hatalmas tartozásaik esetén pedig kilakoltatják őket. A hová kérdésre a polgármester úgy válaszolt: minden felelősség a kilakoltatottat terheli. Ha kiskorú gyermekeik vannak, az ő elhelyezésüket köteles megoldani az önkormányzat, erre vannak szakosodott intézmények.

Dr. Kriza Ákost arról is megkérdeztük, hogy szerinte figyelembe veszik-e a tiltakozását, azaz a szerdai napon kikerülnek-e a kanadai plakátok Miskolcon. A polgármester hangsúlyozta, a hirdetést intéző cég vizsgálja ennek jogszerűségét. Azt, hogy lesz-e végül plakát vagy sem, ez a továbbiakban nem a város feladata.

ÉM-HM


Világsátor: nem mondanak le róla

Dr. Kriza Ákost arról is kérdeztük, hogy a kanadai ügy valamint a Jobbik támadása (népszavazást és rendkívüli közgyűlést kezdeményeztek tiltakozásul a Világsátor ellen) után nem gondolja-e felül a város azt az igényét, hogy Miskolcon épüljön meg a Világsátor.   

A polgármester szerint a közgyűlés határozatot hozott az ügyben, s nem mondanak le róla.

Az előterjesztés tartalmazza, hogy pontosan miről van szó.

– Nem akarunk romát Miskolcra hozni – fogalmazott. A Világsátor a roma kultúra magas művészeti értékeit hozná ide, amellett felzárkóztató központ is lenne, ahol erre képeznének szociológusokat. Emellett a Kárpát-medence magyarságának nemzetiségi programjait mutatná be, azaz nem csak a romákét, hanem a többi nemzetiségét is.

Kérdéseinket elküldtük a kanadai nagykövetségre, még szerdára ígérték válaszaikat.


Háttér

Korábban többször is foglalkozott azzal lapunk, hogy Kanada állítja, az országukban menedékjogot kérő romák többsége Miskolcról vándorolt ki.   

Azt is, hogy nem spontán utaznak ki, hanem Miskolcról szervezik valakik a kiutazásukat. Erre nem találtunk Miskolcon nyomot, s ezt az önkormányzat is cáfolta. Kérdéseinket feltettük a kanadai hatóságoknak is, akik mind Jason Kenney bevándorlási miniszter szavaira hivatkoztak, még az újságcikkeket is megkaptuk, amikben a miniszter nyilatkozata volt olvasható.

Elküldtük kérdéseinket Jason Kenney-nek is, aki többszöri megkeresésünk után sem válaszolt. Holott időközben Miskolcon is járt, de kérésére látogatásáról a sajtót nem értesítették.


Miskolc - „Megalázó és gusztustalan az a módszer, ahogy a miskolci szocialisták saját városuk lakóit immáron évek óta félrevezetik” - hangsúlyozta dr. Kriza Ákos, miskolci polgármester szerdai sajtótájékoztatóján. 

Miskolc, 2013. január 16., szerda (MTI) - Kanada magyarországi nagykövetségét egy Miskolcra tervezett médiakampány, az MSZP-t pedig listázás miatt bírálta Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a borsodi megyeszékhely polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.

Miskolc - A kanadai romák tömeges hazatérése minden korábbinál nagyobb aktualitást ad a romaközpontról szóló népszavazási kezdeményezésnek - hangzott el a Jobbik és a Települések Megmaradásért Egyesület közös sajtótájékoztatóján szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában