Helyi közélet

2012.11.22. 11:31

Nemcsak egyszer volt Ózdon kutyaviadal

Ózd - Százezrekért adták-vették a harci ebeket az ózdi állatviadal-szervezők.

Ózd - Százezrekért adták-vették a harci ebeket az ózdi állatviadal-szervezők.A napokban lezárta a tiltott állatviadal szervezése bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt május közepén indult nyomozást az Ózdi Rendőrkapitányság, közölte szerkesztőségünkkel Dobi Tamás, a megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa. A rendőrség hét gyanúsítottal szemben javasol vádemelést a vádhatóságnál.

Kommandósok segítették a rajtaütést

Mint ahogy arról lapunkban korábban mi is beszámoltunk, május közepén az Ózdi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának rendőrei a Terrorelhárítási Központ munkatársaival közösen rajtaütést hajtottak végre egy Ózd külvárosában lévő telephelyen, ahol éppen állatviadal zajlott. A helyszínen több „szurkoló” tartózkodott, ketrecben pedig egy fekete és egy sárgás-barna színű pitbull viaskodott egymással. Az ebeken több friss, még vérző sérülés volt.

A csarnokban egy 4x4 m-es nagyságú, 70 centi magasságú szétszedhető „aréna” állt, amibe egy műanyag vödörben vizet és szivacsot készítettek oda. A rendőrök találtak még három faéket is, amit a viaskodó állatok szájának szétfeszítésére, a kutyák fogásának „lebontására" használtak.

A helyszíni szemle és a házkutatások során összesen 10 pitbull jellegű, harcra kiképzett kutyát, valamint, a kutyák sérüléseinek fertőtlenítésére, kezelésére szolgáló gyógyszereket, infúziókat, fecskendőket foglalt le a rendőrség. Az adatgyűjtés során megállapították, hogy a lefoglalt gyógyszerek és más eszközök, készítmények egyértelműen összefüggésbe hozhatóak az állatviadallal, azok a kiképzés, illetve a harcok során az ebek által elszenvedett sérülések kezelésére szolgáltak.

A lefoglalt, és később állatmenhelyre szállított pitbull-szerű kutyákon testszerte már gyógyult, harapott sérülések voltak láthatóak, a viadal szempontjából releváns helyeken: fül, nyak, végtagok, melyek korábbi verekedésekre utaltak. A hatóság több számítógépet, valamint az állatviadalokra történő kiképzést elősegítő eszközöket - futópadokat, lógatót, súlyhámot - is lefoglalt.

Az egyik helyszínen lévő beton támfalról gerendából kialakított „lógató helyen” a kutyák fogáskészségét erősítő eszközt találtak a rendőrök, melynek célja, hogy a kutya a saját súlyának megtartásával erősítse az állkapocs izomzatát. A számítógépekről az ügyben kirendelt szakértő több, Ózdon megrendezett állatviadalról készült felvételt mentett le, melyek összesen 10 CD-n fértek el.

A további szakértői vélemény szerint a lefoglalt ebek egyike sem volt idősebb háromévesnél, amiből arra következtettek a rendőrök, hogy a kérdéses viadalok három éven belül történtek.

Egy állatviadalra felkészített ebet némely esetben 600-700 ezer forintért vásároltak az állatviadal szervezésében résztvevő gyanúsítottak, de a tíz lefoglalt kutya értéke minimális áron számolva is meghaladja a hárommillió forintot. Emellett pedig az egyes viadalok végeredményének kimenetelétől függően több százezer forintos bevételre is szert tettek a kutyák tulajdonosai.

A megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság hatósági állatorvosi és szaktanácsadói véleménye - miszerint a kutyák nem csak más ebekkel, de emberekkel szemben is agresszíven, támadóan viselkednek - a lefoglalt ebeket kivétel nélkül veszélyessé nyilvánította.

A nyomozás során öt magyar állampolgárságú gyanúsított mellett két román férfi is gyanúsítható a bűncselekmények elkövetésével, mivel egyikük kutyatulajdonosként - illetve az állatviadalon bíróként -, a másik pedig kutyatrénerként tevékenykedett a rajtaütést megelőző időszakban.

Az ügyben felmerült szakértői-, tolmács- és az ebek tárolásával kapcsolatos költségek megközelítik az egymillió forintot. Az Ózdi Rendőrkapitányság a gyanúsítottakkal szemben több rendbeli tiltott állatviadal szervezésének, több rendbeli veszélyes eb tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegésének és több rendbeli állatkínzás bűntettének megalapozott gyanúja miatt a napokban vádemelési javaslattal küldte meg az iratokat az ügyészségnek.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában