Helyi közélet

2012.11.20. 16:53

Mici Mackó a bíróság előtt

Miskolc - Perszimuláció során ismerkedtek a középiskolások a bíróság működésével.

Miskolc - Perszimuláció során ismerkedtek a középiskolások a bíróság működésével.Gyalázatos bűncselekmény történt a Százholdas Pagonyban: a súlyosan mézfüggő Mici Mackó mézet lopott a „drogot” előállító Nyuszitól, amit átadott a fiatalkorú Malackának.

A büntetőügy tárgyalását kedden reggel kezdte meg a Miskolci Városi Bíróság dr. Kolláth Sándor vezette tanácsa, melynek laikus tagjai, az ülnökök a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola 13-14-es diákjai közül kerültek ki, csakúgy, mint a tárgyaláson a vádlott Mici Mackót és Róbert Gidát, valamint a per többi szereplőjét - tanúkat, védőket, közvádlót, szakértőt - megszemélyesítő fiatalok.

Szerepjáték, tanulságokkal

A szakközépiskola tanulói részt vesznek a megyei bíróság által szervezett nyitott bíróságok programban, így közvetlen közelről ismerkedhetnek meg az igazságszolgáltatási gépezet működésével. Miután a fiatalok hallgatóként megtekintettek egy valódi tárgyalást, melynek végén a valódi vádlott valódi lopás miatt fogja megkapni cseppet sem szimulált ítéletét, Mici Mackó ügye került a tanács elé. A perszimuláció során a fiatalok láthatták, milyen szerepet töltenek be a büntetőeljárás szereplői a per során. A szituáció ugyan mesebeli, de tanulságos volt: ha nem mézről, hanem valamilyen valós drogról lenne szó egy valódi eljárásban, az ítélet akár az életellenes bűncselekmények büntetési tételével is összemérhető lenne.

Dr. Kolláth Sándor a „tárgyalás” vezetése közben jogi ismereteket is igyekezett a fiatalok fejébe csepegtetni, miközben arra is felhívta a figyelmüket, mennyire súlyosan ítéli meg a hazai büntetőjog a kábítószerrel kapcsolatos, látszólag ártatlannak tűnő cselekményeket is.

A barátokkal is vigyázni kell!

Az elsőrendű vádlott Mici Mackót megszemélyesítő Köteles Tibor munkatársunknak elmondta, eddig is érdekelte a jogi gépezet működése, ezért érdekesnek találta a bírósági nyílt napot, azonban hivatásszerűen nem szeretne ilyen területen dolgozni. Korábban a valóságban még csak hasonló helyzetbe se került, mint az a mézdependens mackó, és a jövőben is igyekszik elkerülni az ilyen szituációkat.

A közvádló szerepét betöltő Gyurkó Dániel is érdeklődik a jog iránt, de földmérőnek készül, amit nem szívesen adna fel a jogi pálya kedvéért.

Görcsös Anett az elterelésen részt vett, így csak tanúként kihallgatott Nyuszika megszemélyesítője azt mesélte munkatársunknak, hogy a sokat tanult az eljárásból, például azt, hogy a barátok is lépre csábíthatják az embert, tehát mindenkinek magára kell vigyáznia.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában