Helyi közélet

2012.11.29. 09:47

Ha nincs pénz, megy az iskola

Tiszalúc, Encs, Tokaj, Szikszó - A szegényebb önkormányzatok nem tudják vállalni iskolájuk működtetését.

Tiszalúc, Encs, Tokaj, Szikszó - A szegényebb önkormányzatok nem tudják vállalni iskolájuk működtetését.Eddig országszerte közel háromszáz település jelezte, hogy lemond oktatási intézménye üzemeltetéséről, közölte Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott vezetője. Hozzátette: végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, de eddig csaknem kilencven kistelepülés és mintegy kétszáz nagyobb település jelezte, hogy a jövőben nem vállalná iskolája működtetését. Körülnéztünk, vajon hogy döntöttek a megyénkbeli önkormányzatok.

Nem tudják vállalni

A közel 5500 lélekszámú Tiszalúc nem tudja vállalni oktatási intézményének, azaz általános iskolájának az üzemeltetését, tudtuk meg Majdanics László polgármestertől. Ezért kérték az állami fenntartót, vállalja át az épület üzemeltetését is. Az okokról szólva a polgármester elmondta: az önkormányzatnak nincs saját bevétele. A településen az egyedüli munkáltató az önkormányzat, mely többnyire közmunka keretében tudja alkalmazni az embereket. A helyi adókat sem lehet emelni, hiszen Tiszalúc lakói olyan rossz anyagi körülmények között élnek, hogy sokan a rezsit sem képesek fizetni. Az általános iskolába 500 diák jár, és a legnagyobb költséget a fűtés kifizetése jelentené. A polgármester megjegyezte: bár a felső tagozat épületét tavaly bővítették, korszerűsítették és szigetelték, úgyhogy itt a fűtés is kevesebbe kerül majd. Viszont Tiszalúc költségvetését jelentősen megterheli majd a hamarosan induló szennyvízberuházás, így az iskola üzemeltetéséről lemondanának.

– Nem arról van szó, hogy nem szeretnénk ezt vállalni – tette hozzá a polgármester –, hanem arról, hogy nincs miből. Az egyébként még nem biztos, hogy az állam átveszi ezt a feladatot, előbb mérlegelik az önkormányzat anyagi lehetőségeit. És az is valószínű, hogy fenntartási hozzájárulást kérnek majd – jelezte a polgármester.

Feltételes döntés

Encsen az átadás-átvételt részletesen szabályozó törvény hiánya miatt csak feltételes döntést hozott az önkormányzat. Az abaúji város is azt tervezi, hogy átadja általános iskolája működtetését az államnak. Mindezt Szeles András alpolgármestertől tudjuk, aki hozzáfűzte: a jogszabályok megszületése után tudják csak eldönteni, hogy megéri-e átadni az iskola működtetését. Ami itt is gondot okoz, hogy a városnak kevés a bevétele, az oktatási intézmények fenntartásához pedig több 10 millió forintot kell hozzátenni, mivel az állami normatíva évről évre apadt. Egyelőre azt sem tudni, hogy a szakképző intézmények üzemeltetését vállalja-e az állam.

ÉM-HE

Vannak, akik vállalják

Tokaj vezetése úgy döntött, vállalja iskolái működtetését. Sőt, ha lenne rá lehetőség, a szakközépiskolát is üzemeltetnék, mondta lapunknak Májer János polgármester. Úgy gondolják ugyanis, hogy különböző takarékossági intézkedésekkel olcsóbban tudják majd fenntartani az intézményeket, mint amennyi hozzájárulási költséget kellene fizetniük az államnak. 

Szikszó szintén tovább üzemelteti iskoláját. Füzesséri József polgármester azzal indokolt, hogy az általános iskolába és a gimnáziumba is szikszói gyerekek járnak, a város növekvő számú munkahelyeire pedig képzett munkaerőre lesz szükség. A városvezetés számára nagyon fontos az oktatás, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában