Helyi közélet

2012.08.17. 11:01

Jegyzet: Kölcsönből

<em>Már igényelhető a Dikáhitel2, olvasom a hírekben. Még szoknunk kell az újfajta fogalmat, még ízlelgetjük, mit is jelent pontosan.</em> <strong>Hegyi Erika jegyzete</strong>

Már igényelhető a Dikáhitel2, olvasom a hírekben. Még szoknunk kell az újfajta fogalmat, még ízlelgetjük, mit is jelent pontosan. Hegyi Erika jegyzeteKétségkívül kedvezményes kamatozású hitel azoknak az egyetemi hallgatóknak, akik önköltséges áron vagy részösztöndíjasként kezdik el felsőfokú tanulmányaikat. Ebből a hitelből fizetik majd a képzés árát. De akár kedvzeményes, akár nem, több millióra is rúghat majd a fiatal adóssága, mire kézbe kapja diplomáját. Azé a fiatalé, aki akkorra vagy pár év múlva valószínűleg családot is szeretne alapítani, lakást, kocsit venne, és lehet, hogy le kell mondania minderről, mert újabb hiteleket nemigen kíván majd a nyakába venni.

Pedig jobb, ha megbarátkozunk a kölcsönből végzett egyetemi évek gondolatával. Orbán Viktor nemrég adott interjújában ugyanis arról beszélt, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszernek kellene működnie, ahol minden diák képes maga állni tanulása költségeit. Méghozzá a teljes költségeit. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha az egyetem befejeztével mindenki rögtön kapna munkát és jó fizetést. Ezt azonban senki nem garantálja. Marad hát a külföld, vagy a szegénység?

- Hegyi Erika - 


Miskolc - A diákok éltek a pótfelvételi lehetőségével a Miskolci Egyetemen.

Budapest, 2012. augusztus 15., szerda (MTI) - Az idei tanévtől az önköltséges vagy állami részösztöndíjas hallgatók a "Diákhitel1" mellett a kötött felhasználású "Diákhitel2"-t is felvehetik, amely kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére használható fel - közölte a Diákhitel Központ Zrt. egyben bejelentve, hogy szerdától mindkét konstrukció igényelhető.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában