Helyi közélet

2012.08.07. 16:45

Csak az nem látszik: ki állja a cehet?

Miskolc - Mi lesz a diósgyőri műanyag atlétikai pálya sorsa? – tettük fel a kérdést még a múlt héten.

Miskolc - Mi lesz a diósgyőri műanyag atlétikai pálya sorsa? – tettük fel a kérdést még a múlt héten.Az Észak-Magyarország múlt pénteki számában foglalkoztunk a diósgyőri rekortánnal, arra kerestük a választ, hogy mi lesz az atlétikai pályával, ha a diósgyőri stadionban folytatódik a rekonstrukció, az aréna típusú futballpálya megépítése. Ez utóbbi esetén – persze csak akkor, ha a stadion lelátóinak építéséhez benyújtott TAO-s kérelem megvalósítását a Magyar Labdarúgó Szövetség is támogatja, és nem utolsósorban a stadion tulajdonosi jogaival rendelkező, Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. (amelyben résztulajdonosként a miskolci önkormányzatnak van szavazati többsége) is támogatja – az atlétikai pályát fel kell szedni, és mivel ezt utána már biztos, hogy nem lehet felhasználni, újat kellene építeni.

A hol kérdésre, még csak létezik válasz, múlt pénteki számunkban Boda Péter, a Miskolci Egyetem sportlétesítményeinek igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a campus területén szívesen adnának helyet egy új műanyag pályának, de a megépítésének a finanszírozásában nem tudnak részt venni, csak az üzemeltetésére vállalkoznának. Tigyi József, a diósgyőri atlétikai pályát használó Miskolci Városi Sportiskola atlétikai szakágának vezetője úgy fogalmazott, hogy mintegy 100 atléta jövője a tét, illetve annak adott hangot, hogy az egyetemi sportkomplexumban egy új pálya felépítése ideális megoldás lenne.

De ki állja a cehet?

A kérdés tehát nem az, hogy hol épüljön meg a pálya, hanem sokkal inkább az, hogy ki, milyen forrásból finanszírozza. Dudás Hunor, a DVTK labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság ügyvezetője, a rekortán elköltöztetésének fő szorgalmazója kijelentette, hogy a várhatóan 150-200 millió forintos költségű beruházáshoz egyetlen forinttal sem tudnak hozzájárulni. Ha ők nem, akkor a pálya használója, a Miskolci Városi Sportiskola, esetleg a szakági szövetség, a Magyar Atlétikai Szövetség, valamint a fenntartó, pontosabban az ebben a társaságban többségi szavazati joggal rendelkező miskolci önkormányzat jöhet szóba, mint olyan, amelyik az új pálya 150-200 millió forintos költségét finanszírozza.

A Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Szabó Brigitta szerint rendkívül fontos, hogy a gyerekek rekortánon tudjanak felkészülni.

– A diósgyőri stadionban lévő pálya sajnos nagyon elhanyagolt állapotban van – jegyezte meg az ügyvezető igazgató. – Mivel nélkülözhetetlen, mindenképpen felújításra szorul, vagy újat kell építeni. Személy szerint nagyon örülnék annak, ha a döntéshozók az új mellett tennék le a voksukat. A rekonstrukció sarkalatos pontja a könnyűatléták elhelyezése, de például a távol- és a magasugrógödröt is el kell majd helyezni. Megvalósulását segítheti, hogy a mindennapos testnevelés keretében heti két órában atlétikai alapképzést kell kapnia a gyerekeknek és ebben már az új pályán részesülhetnének.

Az ügyvezető igazgató kijelentette, hogy az általa vezetett MVSI-nek – mint százszázalékos önkormányzati fenntartású intézménynek – nincs pénze az új pálya felépítésére, arra a kérdésünkre pedig nem kívánt válaszolni, hogy „kinek” kellene előteremtenie a kivitelezéshez szükséges 200 millió forintot.

Még van egy kis idő

A miskolci önkormányzat részéről, dr. Kriza Ákos polgármestert kerestük meg, arról érdeklődvén, hogy van-e lehetőségük a pálya megépítésének a finanszírozására, vagy van-e más, ötletük a helyzet megoldására.

– Az előzetes költségbecslések alapján egy új atlétikai pálya megépítése olyan vállalás, amelynek a financiális háttere egyelőre nem látszik – mondta dr. Kriza Ákos. – Bár az önkormányzat 2012-es költségvetésében ilyen beruházási terv nem szerepel, de tisztában vagyunk a helyzettel, ismerjük az érintettek álláspontját. Tudomásom szerint novembernél hamarabb nem kezdődhet el a stadion lelátóinak építése, vagyis van még egy kis időnk arra, hogy megtaláljuk a megoldást.


A MASZ nem tud segíteni

Dornbach Ildikó, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója a londoni olimpián „szurkol” a magyar sportolóknak, ennek ellenére készségesen nyilatkozott a diósgyőri-miskolci műanyagpálya sorsáról:  

„Nagyon jól ismerem a borsodi megyeszékhelyen kialakult helyzetet, amelynek megoldásához lobbitevékenységet folytatunk és erkölcsi támogatást nyújtunk. Miskolci belügyről van szó, de ha a történet szereplői kérik, akkor mi készséggel mozgatunk meg minden követ a megoldás érdekében. Anyagi segítségünk azonban teljes mértékben kizárt, ugyan miből adnánk pénzt a műanyagpálya újjáépítéséhez? Ha lehetőségünk lenne rá, természetesen egy pillanatig sem haboznánk, de nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezt megtegyük.”

ÉM-KT, BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában