Helyi közélet

2012.07.03. 18:10

Kórházi hőhelyzetkép, a huzatban bíznak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több folyadékot isznak, huzatot csinálnak – így védekeznek a kórházakban a nagy meleg ellen.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több folyadékot isznak, huzatot csinálnak – így védekeznek a kórházakban a nagy meleg ellen.Nemcsak a kültéri munkák nem irigylésre méltóak ebben a kánikulában, de a beltéri helyeken, ahol nincs klíma, is nehéz elviselni a közel 40 fokot. Például a kórházi kórtermek nagy részében huzatot csinálnak a betegek, hogy legyen valamennyi légmozgás, de legtöbbször ez sem segít.

Sötét folyosó fogadott minket kedd délelőtt a megyei kórház II. belgyógyászati osztályán. A lámpákat ugyanis lekapcsolták, hogy az se fokozza a meleget. A betegek így is nehezen viselték a kánikulát, főleg azok, akik műtétjük miatt ágyhoz kötöttek. Ilyen például Veres Józsefné is, aki nem elég, hogy nem kelhetett ki az ágyból kedden, de aznap – műtétje miatt – folyadékot sem fogyaszthatott. Mint mondta: napközben, amikor erősebben süt a nap, szobatársával elhúzzák a sötétítőt, kinyitják az ablakot, ajtót, hátha huzat lesz. „De elviselhetetlen a meleg, különösen délben” – panaszkodott.

Szobatársa, Zsarnai Józsefné annyival volt jobb helyzetben, hogy ő felkelhetett az ágyból, így a zuhany alatt hűsíthette magát. „De alig kapni levegőt, valahogy olyan sűrű...” – vélte.

Villany nélkül

Persze ilyenkor a kórház is jobban odafigyel a betegekre: a konyháról több teát, illetve ásványvízet kapnak az osztályok.

„Így azoknak is jut, akik otthonról esetleg nem kapnak innivalót” – mondta Papp Jánosné részlegvezető. Ő mondta el azt is, hogy azért van csaknem sötét a folyosókon, mert nem szeretnék, ha a villany tovább melegítené a levegőt.

De azt is megtudtuk: ilyen melegben többször mosdatják a fekvőbetegeket, és a takaróból kiveszik a plédet, hogy csak a huzattal takarózzanak. „Vérnyomást is gyakrabban mérünk, mert ilyenkor könnyen lemegy a vérnyomás” – mondta.

„Segítünk elviselhetőbbé tenni a betegeknek ezt a meleget, ahol van légkondicionált szoba, például a műtéti szárnyon, ott ez könnyebb” – ezt már Rolof Orsolya, az ózdi kórház ápolási igazgatója mondta lapunknak. Ahol nincs klíma, ott gyakran szellőztetnek, főleg reggel, amikor hűvösebb az idő, majd besötétítik a szobákat. „Nagyobb odafigyelést igényelnek ilyenkor a bent fekvők, több folyadékot kapnak, gyakrabban mérjük a vérnyomásukat, hőmérsékletüket, pulzusukat. De ilyenkor az ágyneműcsere is gyakoribb” – sorolta.

A kazincbarcikai kórházban még rosszabb a helyzet, mivel az épület minden fala üveg, így könnyebben átmelegszik. Dr. Héja Mária kórházigazgató elmondta: tavaly vízadagoló automatákat szereztek be, ami ilyenkor is hasznos, hiszen hideg, friss vízet biztosít a betegeknek. De a lépcsőház ajtajait, ablakait is kinyitják, hogy legyen légmozgás.

„Légkondicionáló berendezést nem tudunk beszerelni, ahhoz alternatív energiaforrásra lenne szükség. Az áramteljesítményünk ugyanis nem bírná el a klímát. Ezért keressük a pályázati lehetőségeket arra, hogy a klíma is kiépíthető legyen” – tudtuk meg.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában