Helyi közélet

2012.05.15. 19:51

Magyar zöldségek „kínaiul”

Miskolc - A cél az, hogy gyorsan elkészíthető és gyomorkímélő ételek kerüljenek az asztalra.

Miskolc - A cél az, hogy gyorsan elkészíthető és gyomorkímélő ételek kerüljenek az asztalra.

Tudatosan váltott étrendet Sélley Andrea és családja. Bár ez nem volt megerőltető, hiszen „hozta is az élet”, sosem volt idő ugyanis a nagy főzőcskékre. Andinak, vagyis ahogy sokan hívják, Salinak három munkahelye is van – egyrészt a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület projektvezetőjeként a Tegyünk Együtt a Szegénység Ellen projekttel Észak-Abaújban dolgoznak, másrészt vezetője a Tudásgyár projektnek, valamint az Avasi Közösségek munkacsoport vezetőjeként az Avason közösségfejlesztő programokat szerveznek – és párja, Szabolcs is hasonlóan elfoglalt, így kissé rohanós a tempójuk. Ezért volt szempont, hogy gyorsan elkészíthető ételek kerüljenek az asztalra, és olyanok, amelyek nem ülik meg a gyomrot.

Trükkök gyerekeknek

Szabolcs és én szinte sosem eszünk húst, de nem mondanám vegetáriánusnak a konyhánkat, márcsak a két gyerek miatt sem – mondja. A lányok, a 14 éves Viki és a még ovis Olga ha nem is rajonganak a húsért, de a párolt zöldségekért sem.

– Mi imádjuk a zöldségeket, de muszáj úgy főzni, hogy a lányok is kedvüket leljék az ebédben. Sokszor próbálok trükközni – mondja Sali. Meséli, előző nap például a párolt zöldségek mellé a lányok kaptak egy kis hurkát is. De van rá példa, hogy divatos gyrost vagy hamburgert készít nekik, amelyhez – hiszen az eredetinek is részei – már elfogynak a zöldségek is.

További „engedmény”, hogy bár ők akár önmagukban is ellennének a zöldségeken, a lányoknak készít mellé barnarizst is különféle öntetekkel, például fokhagyma- vagy kapormártással. Van, hogy ők kedvenc kínai kajájukat eszik, a gyerekeknek viszont tésztát főz ki, amelyet valamilyen mártással kínál.

– Azért mi sem vagyunk teljesen vegetáriánusok, hiszen a telken a baráti társasággal ha előkerül a tárcsa, készülnek a tárcsás húsételek. Ilyenkor is főként a csirkét választjuk.

Sali meséli, nem volt nehéz az átállás, hiszen sosem ment igazán a hagyományos főzés. 15 éve vezet saját háztartást, de nem készített még pörköltöt, rántott húst: sem idő nem volt rá, de nem is kívánta. Ehelyett szívesebben dobta be a hozzávalókat a Pataki-tálba, megpárolódtak maguktól.

Fűszerek a telekről

Amit különösen szeretnek, azok a friss fűszerek. Ha a lakásban nem is sikerül életben tartani őket, a telken igen: citromfű, menta, borsikafű, oregano, rozmarig, lestyán és bazsalikom gyakran kerül az ételekbe.

Az új élet hozta kedvenceik pedig a kínai kaják, ezek főként Szabolcs specialitásai. Egy kínai ételeket bemutató szakácskönyv adta az ihletet, a szerzője európai alapanyagokra alakította át hagyományos konyhájuk remekeit.

– Nem olyan bonyolult, bármilyen étel lehet „kínais”, csak három alapfűszer (szezámolaj, gyömbér és szójaszósz) kell, hogy bennük legyen, meg a hozzávalókat szeleteljük másképp a megszokottól.

Sali minket is egy ilyen étellel várt, olyannal, amely wokban nagyon rövid idő alatt elkészül. Mivel nem ismerte az izlésünket, nekünk is készített mellé barnarizst – akár a gyerekeinek – és friss zöldségek is kerültek a tányérra. Különösen finom volt. Mivel alig sózzák az ételeket (sőt, egyáltalán nem, Sali ugyanis porrá tört algát használ helyette amelyet a természetgyógyász boltokban szerez be) nagyon jól érvényesültek a zöldségek ízei.

ÉM-HM

Kínai párolt zöldség

Hozzávalók:

Káposzta, sárgarépa, karalábé, laskagomba, fokhagyma vagy más zöldségek tetszőleges mennyiségben.

olíviaolaj, szezámmag, gyömbér, szójaszósz, só.

Elkészítése:

Az olívaolajban megpirítjuk a szezámmagot. Beletesszük a kockára vágott káposztát és a hosszúkásra vágott répát, ezt ismegpirítjuk, majd felöntjük vízzel. Utána tesszük bele a karalábéhasábokat, pici gyömbért, a laskagombát majd a végén szójaszósszal ízesítjük. Sózhatjuk is. Saliék gyakran tesznek bele céklát is. Más zöldségekkel is variálható, de mindig a káposzta az alapja.

Édességek

Kérdezzük, szeretik-e az édességet, és Sali bólogat, el is árulja kedvenc receptjüket, saját müzliszeletükét. Mondja, az eredeti recept az internetről van – egyébként is gyakran merítenek a netről ihletet – de náluk kicsit másképp vált be.

Müzliszelet

Zabpelyhet összekevernek különféle magokkal: mogyoróval, dióval, mandulával, de kerülhet bele szezámmag, lenmag is, a keveréket sütőbe teszik. Miközben megpirul,elkészítik rá a szirupot: ez lehet cukorral kevert víz, vagy méz. Fahéjjal, pici gyömbérrel ízesítik, majd ráöntik a magokra. Eddig volt az internetes recept. Ők már azzal egészítették ki, hogy a masszát még házilekvárral (birsalma vagy szilvalekvár) dúsítják, esetleg egy részét pépesített banánnal keverik össze. Kerülhet bele vízben felpuhított mazsola vagy aszaltszilva is.

Ha elkészült, szétterítik a tepsibe, és mehet vissza egy kis időre a sütőbe.

Cobbler

Újdonság náluk ez a finomság is, Pataki-tálban készül. Bármilyen gyümölcs vagy befőtt kerül a tál aljára, arra linzertésztát öntenek, úgy sütik meg. A gyümölcsök felszívják a tésztát, amely átveszi az ízüket. Gyümölcslepényszerű lesz a végeredmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában