Helyi közélet

2012.04.24. 19:41

Ami biztos, s ami még nem

Borsod-Abaúj-Zemplén - A hétfőn elfogadott törvény csak a kórházak államosításáról szól - erősítette meg lapunknak a kórházvezető.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A hétfőn elfogadott törvény csak a kórházak államosításáról szól - erősítette meg lapunknak a kórházvezető.

Hol itt, hol ott jelennek meg tényszerűnek feltüntetett találgatások arról, melyik kórházban milyen funkciók szűnnek meg, aminek alapot adhatnak a még folyamatban lévő tárgyalások, s az, hogy az illetékesek még az egészségügyi struktúraátalakításának az ütemtervét sem közölték.(Konkrét kérdéseinkre válaszul azt kaptuk a Térségi Egészségszervezési Központ vezetőjétől: „Amikor megszületik a döntés, az jogszabályban megjelenik, akkor a médiát és a lakosságot a szakmapolitikai vezetés tájékoztatni fogja. A végrehajtás gyakorlati részletei és üteme a döntés után kerülnek kidolgozásra. A struktúra-átalakítás lépcsőzetesen fog megtörténni, amely elegendő időt ad a felkészülésre az intézményeknek és a lakosságnak is. Mint azt a szakmapolitikai vezetés folyamatosan és nyomatékosan hangsúlyozza, a struktúraátalakítás legfőbb vezérelve az, hogy mindenki a betegségének megfelelő, azonos szintű és minőségű egészségügyi ellátáshoz jusson hozzá, a legnagyobb betegbiztonság mellett.”

Kicsiből a nagyra

Dr. Csiba Gábor, a Szövetség a Magyar Kórházakért egyesület elnöke, egyben a Megyei Kórház főigazgatója is azt erősítette meg: az első lépés, a kórházak állami kézbe történő átvétele megtörtént, a továbbiakról még folynak a tárgyalások, a szerkezetátalakításra a korábbi tervek szerint legkésőbb jövő év elejéig kerül sor. Azt viszont reálisnak látja: azzal, hogy gyakorlatilag egy kézbe kerülnek a kórházak, csökkenthetők a kiadások.

- A mértékére nemigen lehet következtetni, bár össze nemigen vethető, de én csak egy jóval kisebb rendszer átalakulásának példáját hozhatom fel. Azzal, hogy a Megyei Kórház irányítása alá került másik négy kórház, az egyhavi gyógyszerkiadásuk 20 millió forintról 10 millióra csökkent, energiára pedig 15 százalékkal költünk kevesebbet. Úgy gondolom, a nagy rendszerben is elsősorban a gyógyszereken lehet spórolni, másodsorban pedig az energián, harmadsorban pedig a biztosításokon.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában