Helyi közélet

2012.03.19. 08:55

Papírból lesz a kórusverseny

Miskolc - Nemzetközi kórusversenyre utazna a Fazekas Gyermekkar, csak még nincs meg a szükséges pénz.

Miskolc - Nemzetközi kórusversenyre utazna a Fazekas Gyermekkar, csak még nincs meg a szükséges pénz.

Papírgyűjtési akciót hirdetett a Fazekas Általános Iskola annak érdekében, hogy a Miskolci Múzsa-díjas Fazekas Gyermekkar részt vehessen június elején Lengyelországban egy nemzetközi kórusversenyen. Az útiköltségek egy része már megvan, hisz erre az utazásra használják föl a Múzsa-díjjal járó pénzjutalmat, 1 millió 800 ezer forintot, de az összköltség több mint 4 millió forint, úgyhogy jócskán van még mit gyűjteni. Balásné Molnár Ildikótól, a gyermekkar karnagyától megtudtuk, a papírgyűjtési akció az iskolaigazgató, Cseke Gábor ötlete volt. Az iskola honlapján is közzétett felhívásban arra kérik a szülőket és mindazokat, akik szívügyüknek érzik a kórus sikeres szereplését, hogy március 30-án hozzanak annyi papírt az iskola udvarára, amennyit csak tudnak.

Négy napra négy művel

A kórus május 31-én utazna Krakkóba négy napra, összesen 57 gyerek és 5 felnőtt. Négy művet visznek a versenyre (egy népdalfeldolgozást, egy kortárs magyar zeneszerző művét, egy romantikus művet és egy szabadon választott darabot), melyeket 15 perc alatt kell előadniuk a szakmai zsűri előtt. A gyermekkar a versenyzésen kívül koncerteket is ad majd templomokban, kulturális intézményekben és fellép a gálakoncerten. Természetesen a szülők is hozzájárulnak az utazáshoz, sőt az egyik szülő, akinek gyermeke nem is kórustag, 100 ezer forintot ajánlott fel az utazáshoz.

Az idei kocsonyafesztiválon a Szená-Torok kórus kezdeményezett gyűjtési akciót a gyermekkar javára, melyet a Balkán Fanatik Együttes folytatott. Ez utóbbi együttessel lépett föl a fesztiválon a Fazekas Gyermekkar egy csoportja. Azon az estén 55 ezer forint gyűlt össze a kórus javára. Balásné Molnár Ildikó hozzátette: gondolkodnak azon is, hogy rendeznének egy jótékonysági koncertet, melynek bevételét szintén a versenyen való részvételre tudnák felhasználni.

A Mecénás alapból

Érdeklődtünk a miskolci önkormányzatnál is, mennyi pénzzel tudják támogatni a Fazekas Gyermekkar lengyelországi utazását. Kákóczki Andrástól, a kulturális osztály vezetőjétől megtudtuk: a kulturális bizottság épp a napokban döntött a Kulturális Mecénás Alapról. Ebből a több milliós alapból tudják majd támogatni a Fazekas Gyermekkart is. Márciusban kiírják a pályázatot, április közepéig lehet a keretre pályázni, az elnyert összeg valószínűleg májusban meg is érkezik a nyertesek számlájára.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában