Helyi közélet

2012.03.20. 10:53

2500-an a miskolci kollégiumbezárás ellen

Miskolc - Ne zárják be a Központi Leánykollégiumot - ez volt a követelése 2500 embernek.

Miskolc - Ne zárják be a Központi Leánykollégiumot - ez volt a követelése 2500 embernek.

Ennyien adták ugyanis nevüket a tiltakozáshoz, amelyet a diákönkormányzat indított. Nem most, akkor, amikor az intézmény bezárásának híre kiderült, azaz év elején. Mindezt Ortóné Juhász Julianna, az intézmény vezetője mondta el lapunknak. Azt is: az aláírásgyűjtés sajnos aktualitását vesztette, nem vezetett eredményre, a kollégiumot ugyanis bezárja a város. Hozzátette: „Igaz, a közgyűlés még nem döntött erről, nem láttam az erről szóló előterjesztést a mostani napirendek között sem.” Azt is megtudtuk: a 2500 aláírás ma is megvan, az oktatási osztály tud róla.

Papp Zsolt, a Humán főosztály vezetője a bezárás okairól beszélt lapunknak: „Az Észak-Magyarország újságírójának is megmutattuk pár héttel ezelőtt a kollégium kihasználatlan, üres szobáit. A leánykollégium jelenleg 39 százalékos kihasználtsággal működik, ezért kell ésszerűsíteni a kollégiumi elhelyezés rendszerét. A kollégiumi átszervezés már 2010 előtt is felmerült. Miskolcon 5 kollégium van, amiből a Központi Leánykollégium kihasználtsága a legalacsonyabb, nem éri el a 40 százalékot, de az összes kollégium kihasználtsága együtt sem éri el a 60 százalékot.”

Nem lesz rosszabb

Azt is megtudtuk: „A miskolci pedagógustársadalom kérésére létrejött Oktatási kerekasztal megbeszélésen tovább folytatódik a szakmai egyeztetés a kollégium ügyében, de a kerekasztal résztvevői szerint is szükséges az átszervezés. Jelenleg a pontos kidolgozás zajlik. A tanulók nem kerülnek rosszabb körülmények közé. A Karacs Teréz kollégiumban például 2-3 ágyas szobák vannak. A fürdő nem a folyosó végén van, hanem néhány szobához tartozik egy. Tehát a gyerekek egy komfortosabb kollégiumba kerülnek.”

Azt is felvetettük, ha a Karacs Teréz-be kerülnek a diákok, az hosszabb és drágább utazást jelent majd nekik A főosztályvezető válasza az volt: „A diákok nagy része bérlettel kell, hogy rendelkezzen, hiszen éppen azért kollégisták, mert nem a városban laknak. Bérletet eddig is venniük kellett.” Hozzátette: Miskolc városa nem engedheti meg, hogy egy olyan épületet, intézményt tartson fent, aminek a kihasználtsága rendkívül alacsony.

A mostani testületi ülés tárgyalja ezt az ügyet? „Előterjesztés még nem készült, így azt a mostani közgyűlés nem is tárgyalhatja. A megbeszélés eredményéről és a döntésről természetesen tájékoztatni a fogjuk a sajtót és a lakosságot” – tudtuk meg.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában