Helyi közélet

2012.02.21. 14:44

Költséget „vethet” a miskolci testület

Miskolc - A tavalyi és az idei költségvetés, hődíj, szemétdíj visszacsökkentése.

Miskolc - A tavalyi és az idei költségvetés, hődíj, szemétdíj visszacsökkentése.

Csak néhány azon témák közül, amelyekről csütörtökön tárgyal majd a miskolci testület.

Egyelőre azt látni, hogy 28 napirend lesz, ebből kettőt zárt ülésen tárgyalnak majd. Persze számos sürgősségi indítvány is kerülhet csütörtökön a képviselők elé. Várhatóan az új Miskolc Kártyáról szóló javaslat is, hiszen annak bevezetését március 1-re ígérte a városvezetés, előtte pedig közgyűlési döntésre van szükség. De a közösségi közlekedés változásait is a sügősségi napirendek között találhatjuk. Legizgalmasabb napirendnek azonban az idei év költségvetési tervezete ígérkezik, melyet a városvezetés feladatalapúként jellemzett. Azaz: annyit költünk, amennyi a bevétel. A büdzsé sarokszámai lehetnek: 38,1 milliárd forint bevétel, 40,5 milliárd forint kiadás.

De nagyobb vitára adhat okot az a javaslat is, amely a Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ) módosítaná. Aszerint, hogy a képviselők a jövőben összesen öt percben és kétszer szólhatnának hozzá egy-egy napirendhez. Eddig háromszor szólhattak, összesen nyolc percben.

A távhődíjról szóló rendeletet is tárgyalja majd a testület, egészen pontosan – mivel hatósági áras lett a távhő díja – ezért a díjak megállapításáról szóló részeket törlik belőle.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatban két napirend is található az előterjesztések között: egyik a szemétdíj visszacsökkentése, a másik pedig az új szilárd kommunális hulladékkezelő kiválasztása. Az AVE Miskolc Kft. közszolgáltatói megbízása az év végén ugyanis lejár, ezért a városi önkormányzatnak közbeszerzési eljárás keretében kell kiválasztania azt a céget amely folytatja a szolgáltatást. Mivel az önkormányzat tulajdonos a cégben, ezért az összeférhetetlenség miatt eseti gesztort javasolnak, aki lebonyolítja a közbeszerzést, kiválasztja a győztest és megköti a szerződést.

A szemétdíj visszacsökkentése azért kerül a testület elé, mert tavaly decemberben díjat emeltek. Nem kellett volna, hiszen az Alaptörvénnyel összefüggő törvények módosítása során kiderült, nem lehet emelni a szemétdíjat. Így azt most visszacsökkentheti a testület.

Több egészségügyhöz kapcsolódó napirendet is tárgyalnak a képviselők: az egészségházakról és a MISEK Kft.-ről szólót. Az egyik napirendben a kettő összefügg: hiszen a MISEK Kft. alapító okiratát módosítanák, azserint, hogy a két egészségház is bekerülne a kft. telephelyei közé. Így megszűnne a jogi akadálya annak, hogy a kórház szakorvosai megkezdhessék szakrendeléseiket a Tömörkény és Szentgyörgy utcai egészségházakban. Ezen kívül is van egy MISEK-kel kapcsolatos előterjesztés: az önkormányzat újabb 2 évre megkötné az egészségügyi közfeladat-átadási szerződést a kórházzal.

A Science Múzeumról is tárgyal majd a testület, egészen pontosan arról, hogy a projekthez kapcsolódóan, monitoring szakértői szerződést kössenek. Ezt a feladatot a Miskolci Városfejlesztési Kft. látná el 2012. január 1-től december 31-ig., havi nettó 1 millió forint díjazás ellenében.

De a csütörtöki ülés döntései értelmében önkormányzati tulajdonba kerülhetnek a város területén áthaladó országos közutak. Erre a villamosprojekt miatt van szükség: a pályázati kiírás szerint ugyanis a beruházás kizárólag önkormányzati tulajdonban lévő területen végezhető.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában